PO STEČAJU

Delavci se lahko prijavijo na zavod

Objavljeno 05. september 2012 09.45 | Posodobljeno 05. september 2012 09.45 | Piše: T. L., STA

Po stečaju Kraškega zidarja je brez dela ostalo 312 delavcev.

Kraški zidar je v stečajnem postopku.

SEŽANA – Potem ko je v ponedeljek stečajna upraviteljica nekdanjim delavcem Kraškega zidarja razdelila delavske knjižice, se bodo ti od danes dalje lahko prijavili na zavodu za zaposlovanje. Po stečaju Kraškega zidarja je brez dela ostalo 312 delavcev, večina jih prihaja iz Sežane in okolice.

Prva nadomestila šele sredi oktobra

Ob odpovedi je stečajna upraviteljica Kraškega zidarja Simona Goriup delavcem razdelila tudi izračune terjatev, ki jih bodo morali prijaviti v stečajno maso, je povedal izvršni sekretar sindikata KS 90 Damjan Volf. Na podlagi teh prijav bodo nato upravičeni do izplačila iz jamstvenega sklada, do katerega naj bi prišlo do konca leta. Prva nadomestila za brezposelnost naj bi nekdanji zaposleni Kraškega zidarja tako dobili šele sredi oktobra.

Nekaterim ponudba za določen čas

Nekaterim zaposlenim je Goriupova ponudila zaposlitev za določen čas, med njimi so predvsem tisti delavci, ki so že prej delali v tistih centrih, ki so poslovali z dobičkom, oziroma tisti, ki morajo dokončati nekatera dela.

Plačali jim niso, najemnino bi zaračunali

Vendar pa je okrog 25 delavcev Kraškega zidarja doslej živelo v samskem domu v Sežani, ki je bil zanje do letošnjega leta brezplačen, je še povedal Volf. Zdaj pa bi radi nekaj iztržili tudi od najemnin, delavci naj bi za bivanje plačevali mesečno po 108 evrov. »Vendar zadnje tri mesece niso plačali nič, saj tudi plače niso dobili,« je še poudaril Volf. Ob tem napoveduje sestanek s stečajno upraviteljico, da bi bivajoči v samskem domu vendarle plačevali nekoliko nižje najemnine.

Stečajna upraviteljica Simona Goriup pripravlja potrebne dokumente, iz katerih bo jasno viden obseg premoženja sežanskega gradbinca v stečaju, od tega pa bo odvisno poplačilo terjatev. Sredi novembra se izteče rok, do katerega morajo posamezni upniki prijaviti svoje terjatve do Kraškega zidarja.
 

Deli s prijatelji