STEČAJ

Delavci Primorja že prejemajo odpovedi

Objavljeno 22. junij 2012 20.50 | Posodobljeno 22. junij 2012 20.43 | Piše: Ma. F., STA

Okrožno sodišče v Novi Gorici je stečajni postopek nad Primorjem začelo v četrtek.

AJDOVŠČINA – Delavcem Primorja so v skladu z napovedmi danes začeli vročati odpovedi delovnega razmerja, je potrdil sindikalist Damjan Volf. Tako se bodo delavci, ki so danes podpisali odpovedi, lahko že drugi teden v juliju prijavili na zavod za zaposlovanje, zaprosili za sredstva iz jamstvenega sklada in bodo upravičeni do nadomestila za čas brezposelnosti.

Več kot polovica starejših od 55 let in invalidov

Kot je za STA pojasnil vodja koordinacije sindikatov v Primorju Volf, je bila danes velika gneča, saj so delavci, ki zadnje mesece niso bili deležni izplačil iz naslova plač, na to dolgo čakali. Ob tem je Volf še enkrat pozdravil poteze stečajnega upravitelja Rudolfa Hramca, ki je dosegel tako hiter dogovor in s tem že danes omogočil 651 delavcem ajdovskega gradbinca v stečaju, da so dobili odpovedi delovnega razmerja. Hramec se je po Volfovih besedah danes sestal tudi s stavkovnim odborom Primorja, kjer je bilo enotno mnenje, da je poleg odpovedi delovnega razmerja delavcem treba zavarovati preostanek premoženja, ki sodi v stečajno maso podjetja in iz katerega naj bi prednostno izplačali tudi delavce, ki imajo do Primorja odprte terjatve. Volf ob tem upa, da je v stečajni masi ostalo vsaj dovolj sredstev za poplačilo delavskih terjatev. Sicer pa je opozoril, da je med delavci več kot polovica iz zaščitenih kategorij, torej starejših od 55 let in invalidov.

Pomoč ajdovske občine

Okrožno sodišče v Novi Gorici je stečajni postopek nad Primorjem začelo v četrtek, stečajni postopek pa se je že začel tudi za hčerinski družbi Primorje Avtoservis in Primorje Inštalacije.

Tako na novogoriškem zavodu za zaposlovanje kot na občini Ajdovščina so prepričani, da bi veliko zaposlenih lahko hitro našlo nove zaposlitve, nekaj tudi v novih gradbenih podjetjih, ki naj bi jih v kratkem ustanovili. Ob tem bo delavcem pomagala tudi ajdovska občina.

Deli s prijatelji