STAVKE NE BO

Delavci do majskih plač, družba pa v prisilno poravnavo?

Objavljeno 19. junij 2012 11.57 | Posodobljeno 19. junij 2012 11.57 | Piše: T. L., STA

V CM Celje naj bi lastniško želel vstopiti avstrijski Strabag.

Usoda družbe je negotova.

CELJE – Delavci družbe Ceste mostovi (CM) Celje so v ponedeljek le prejeli majsko plačo, zato danes izvršilni odbor podjetniškega sindikata ne bo odločal o stavki. Na današnji seji bodo tako sindikalisti obravnavali razmere v družbi, za katero banke upnice predlagajo prisilno poravnavo, je povedal predsednik podjetniškega sindikata Anton Turk.

Dejal je tudi, da delavci podpirajo vsako možnost, ki bo omogočila ohranitev največ delovnih mest, ne želijo pa si dolgotrajne agonije, ki je doletela zaposlene v gradbenih družbah po Sloveniji. V skupini CM Celje je sicer zaposleno okrog 800 delavcev, v matični družbi pa polovico manj.

Banke posojila ne dajo, raje imajo prisilno poravnavo

Po Turkovih pojasnilih so od bank pričakovali, da bi podjetju, ki je delavcem dolžno tudi polovico lanskega regresa, odobrile posojilo, a kot kaže, se to ne bo zgodilo. Predstavniki bank bi namreč raje sodelovali v prisilni poravnavi, od uprave družbe pa so zahtevali njen odstop in revidirano poročilo za leto 2011, a to še ni narejeno. Delavci so sicer 80-odstotni lastniki CM Celja, v katerega naj bi lastniško želel vstopiti avstrijski Strabag. Februarja letos so skupaj z vodilnimi v skupini CM Celje, preostalimi delničarji, podizvajalci in dobavitelji zagotovili milijon evrov za dokapitalizacijo družbe.

Za 27. junij pa je sklicana skupščina podjetja, na kateri naj bi imenovali družbo PKF za posebnega revizorja. Njena naloga bo preveriti vse postopke in posle v zadnjih šestih letih s stališča gospodarnosti in ekonomske utemeljenosti. Obstaja namreč sum, da je prišlo do škodljivih poslovnih odločitev in nevestnega ravnanja vseh odgovornih oseb v matični družbi in njenih hčerinskih družbah.

Deli s prijatelji