SOCIALNA DRŽAVA?

Delavcem namesto denarja prehranski paketi Rdečega križa

Objavljeno 18. oktober 2011 17.21 | Posodobljeno 18. oktober 2011 17.21 | Piše: T. L., A. L.

Praznih žepov in želodcev delavci Konstruktorja prižigajo sveče

Kako naprej? Odgovora na to delavci nimajo

MARIBOR – Kaj ostane delavcem, ko že skoraj pol leta ne dobijo plačila za opravljeno delo? Očitno le to, kar so storili delavci Konstruktorja, ki so danes s protestom znova opozorili na sramotno agonijo, ki se odvija pred očmi slovenske javnosti.

Ne denar, ne stečaj, ampak životarjenje

Direktor podjetja Samo Majcenovič nam je včeraj dejal, da izplačilo v naslednjih dneh najverjetneje bo, o za danes napovedanem protestu pa ni želel govoriti, ker o njem ni bil obveščen. No, očitno direktor nima časa spremljati niti dnevnih poročil, v katerih, žal, (pre)pogosto poročamo (tudi) o sramotnem dogajanju v Konstruktorju in podobnih podjetjih.

Delavci Konstruktorja – opremljeni s transparenti, saj njihovih besed očitno nihče ne sliši – so pred betnavskimi trojčki prižigali sveče. Po shodu pa so se lahko odpravili na Rdeči križ (RK), kjer so – če so želeli – dobili prehranske pakete. S temi sicer ne bodo mogli plačati položnic, bodo pa v izsušenem družinskem proračunu prihranili vsaj nekaj evrov. 

Po pakete je prišlo kakšnih sto delavcev

Na mariborskem Rdečem križu potrjujejo, da so se dogovorili o pomoči delavcem Konstruktorja. »Pripravili smo se na njih, vendar nas je številka kar malo presenetila. Kakšnih sto jih je bilo,« nam je povedal sekretar pri RK. Dodaja, da se je nazadnje, ko so organizirali pomoč za delavce Konstruktorja, oglasilo kakšnih 50. Poudarja pa, da gre to za izredno humanitarno pomoč, pomoč pri prehranjevanju, medtem ko delavci potrebujejo denar: »Nimajo za ogrevanje in drugo.«

V humanitarnih paketih so delavci dobili mleko, riž, moko, testenine in podobno.

 

Deli s prijatelji