OBNOVA FASADE

Delavce pred stanovalci varovali varnostniki

Objavljeno 11. april 2015 09.09 | Posodobljeno 10. april 2015 22.48 | Piše: Tomica Šuljić

Predračun za obnovo fasade s 420.000 na 550.000 evrov, stanovalci vse bolj ogorčeni.

Pred bager se je ulegel Igor Jurše, ki zdaj boj nadaljuje s papirji. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Da imajo številni stanovalci blokov in večstanovanjskih stavb raznovrstne težave z upravitelji svojih stavb, ni posebna novica. Toda stanovalci štirih blokov v Jakčevi ulici v Ljubljani so v pravi mali vojni s podjetjem Lora, ki upravlja njihove stavbe. Po tričetrtletnem prerekanju, ali bodo obnavljali fasado na blokih po upraviteljevih predlogih ali ne, so delavci gradbenih podjetij dela konec minulega meseca začeli v spremstvu varnostnikov! Eden od stanovalcev se je celo ulegel pred bager, da bi ustavil začetek del.

Posredovala policija

Položaj je morala na koncu miriti policija, potrdi Vinko Stojnšek z ljubljanske policijske uprave: »Policisti na kraju dogodka niso ugotovili elementov prekrška ali znakov uradno pregonljivega kaznivega dejanja, udeleženci pa so bili napoteni na zasebno tožbo.« Čeprav je zdaj na videz mirno, gradbeni delavci pa (med izmenjavo sonca in toče na nebu) kopljejo v temelje ter pripravljajo teren za fasaderski podvig, pa tudi stanovalci ne čakajo križem rok. Igor Jurše – ki se je ondan ulegel pred bager, da bi preprečil začetek del – pa našteva: »Upravitelju je nadzorni odbor preklical pooblastila za obnovo fasade, a se je sanacija vseeno začela.« Prvotna ponudba, ki naj bi jo predstavili lastnikom stanovanj, je bila po Juršetovih besedah vredna okoli 420.000 evrov, zdaj je narasla na slabih 550.000 evrov.

Pred bloki s parnimi številkami od 12 do 18 si eden izmed lastnikov stanovanja na Jakčevi ogleduje dela s strahom v očeh. Možakarja, ki ne želi biti imenovan, skrbijo stroški prihajajoče fasade: »Sem za obnovo stavbe, a ne za vsako ceno. Začetka del nisem niti pričakoval, ker smo na sestankih slišali, da nimamo dovolj sredstev in da bomo morali to prestaviti.« Ko ga povprašamo, kako bo plačal nekaj tisoč evrov za obnovo fasade, ne dobimo odgovora. Vmes zgolj znova slišimo, kako so bili primerljivi bloki v isti ulici obnovljeni za bistveno manj denarja. Znova slišimo, da so posamezni stanovalci prepričani o nečednih dejanjih upravitelja.

Izbrali so lastniki!

A Milenko Jerman, direktor Lore, jim ne ostaja dolžan: »Posel, ki je za nekaj ljudi sporen, je bil sklenjen neposredno med etažnimi lastniki in izvajalcem. Lastniki so tisti, ki so ga neposredno izbrali.« In čeprav Jerman kot nezadovoljne vidi le tri lastnike, je soglasje po zapisnikih stanovalcev že umaknila slaba tretjina izmed 90 stanovanj, ki doživljajo prenovo. Jerman opozarja, da bi propadla tudi sredstva iz Eko sklada, če ne bi začeli sanacije, v bodoče pa bi bil projekt zaradi tega še dražji! Na vprašanje, zakaj so z gradbenimi delavci prišli tudi varnostniki, odgovarja: »Z operativnim izvajanjem gradbeno-obrtniških del nimamo resnično nič.«

Zadevo so stanovalci prijavili na inšpekcijo, nad odzivom so bili presenečeni: »Inšpekcija se zdi malomarna, čeprav je kar nekaj stanovanj v stavbi v občinski lasti,« razočarano pove Simon Luzar. Trenutni položaj opisuje kot vroč, prva rešitev bi bila ustavitev del; ljudje se namreč zavedajo, da bodo končni račun morali plačati – vprašanje pa je, kako velik znesek bo na njem. Tudi pri načinu odplačila fasaderskih in drugih del se lahko še pošteno zaplete, upravitelj Jerman pa poskuša miriti duhove: »Kljub temu da nas tisti, ki imajo svoje interese, neosnovano prikazujejo v slabi luči, smo pripravljeni pomagati k mirni rešitvi problema.«

Pripravljajo ovadbo

Da so že zdavnaj mimo mirne rešitve ter da bo zadeva končala na sodišču, je bolj ali manj jasno obema stranema; ni pa jasno, ali bo zadoščala navadna pravda. Stanovalci pripravljajo kazensko ovadbo zoper tri fizične osebe in dve pravni zaradi zlorabe položaja in zaupanja, po njihovi oceni se počutijo prevarane za dobrih dvesto tisoč evrov. Na drugi strani pa Jerman na očitke o tem, da naj ne bi imel potrebnih treh četrtin podpisov, preteče odgovarja: »Tisti, ki to navajajo – za zdaj nam je znano, da je to izjavil odvetnik Miha Kunič –, bodo vsekakor imeli priložnost dokazati svoje trditve.« Da je dokazovanje na sodišču dolgotrajno in drago, pa bodo najverjetneje spoznali tako lastniki stanovanj kot njihov upravitelj – a za fasado, vredno več kot pol milijona, se bo očitno vredno boriti tudi tam.

Deli s prijatelji