AFGANISTAN

Delali za Slovensko vojsko, zdaj jim s smrtjo grozijo talibani

Ministrstvo za obrambo proučuje možnosti, da bi jim podelili azil.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Po odhodu sil zveze Nato iz Afganistana naj bi se zaradi strahu pred talibani več afganistanskih sodelavcev Slovenske vojske (SV) na pomoč obrnilo tudi na Slovenijo. Ministrstvo za obrambo po današnjem poročanju časnika Dnevnik proučuje možnosti, da bi jim podelili azil. To so potrdili tudi za STA.


Stopnje ogroženosti ne razkrivajo


Slovenija se z drugimi državami članicami EU, ki so sodelovale na vojaških misijah v Afganistanu, dogovarja o zaščiti tamkajšnjih civilistov. Gre večinoma za prevajalce, pa tudi varnostnike in druge pomožne delavce, ki so sodelovali s tujimi vojaki, tudi s Slovenci, in jim zdaj zaradi tega grozi maščevanje talibanov.


Točnega števila pogodbenih civilistov, s katerimi je v zadnjih letih sodelovala Slovenija, na ministrstvu niso podali, niti informacije o stopnji ogroženosti teh oseb. Sporočili so le, da ministrstvo še naprej spremlja razvoj dogodkov v Afganistanu tudi zaradi tovrstnih vprašanj.
 

Slovenska vojska nikogar ne pušča za seboj


Števila oseb in njihove lokacije prav tako ni želel razkriti obrambni minister Matej Tonin, saj bi to lahko ogrozilo operativno delo evakuacije. »Vse to lahko ogrozi potek akcije, ki teče,« je povedal za medije ob obisku v Vojašnici Janka Premrla v Vipavi. »Bistveno sporočilo pa je, da naša vojska ne bo nikogar pustila za seboj. Tega nismo naredili nikoli v preteklosti in tudi ne bomo v prihodnosti.« 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije