UTAPLJALA SE JE

Deklica je bila modra in vse je kazalo na najhujše

Objavljeno 07. maj 2015 09.48 | Posodobljeno 07. maj 2015 09.52 | Piše: Oste Bakal

Denis Fister, reševalec iz vode v Termah Lendava, je novi slovenski junak.

Denis Fister. Foto: Oste Bakal

LENDAVA – V redakcijo Slovenskih novic smo prejeli sporočilo: »Pred prvomajskimi prazniki sem bil na oddihu v Termah Lendava in 29. aprila se je na bazenu odvijal dogodek, ki bi lahko imel tragične posledice. Okoli 16.30 so namreč opazili, da se utaplja deklica. Od daleč sem videl, da ji nekdo z umetnim dihanjem pomaga. Fantje, ki opravljajo naloge reševalca, so deklici z umetnim dihanjem rešili življenje,« nam je sporočil znani celjski podjetnik Miran Leskovšek, ki ni želel, da bi dogodek ostal zamolčan.

»Pozanimal sem se, kdo je bil eden izmed teh fantov, junak, ki je z umetnim dihanjem in reanimacijo deklici rešil življenje. Ta junak je Denis Fister. Naslednji dan sem se pozanimal, kako je bilo, kako je bil nagrajen oziroma pohvaljen. Dobil sem informacijo, da ga je šef pohvalil. Denis si gotovo zasluži kaj več. Če ne more dobiti nagrade za svoje delo, si nedvomno zasluži vsaj to, da ga spozna širša javnost. Prekmurje je lahko ponosno nanj,« je še dodal Leskovšek.

Štiri serije oživljanja

Obiskali smo junaka, 23-letnega Denisa Fisterja. Študent logistike iz Ivanovcev na Goričkem je zanesljive smrti rešil štiriletno Lauro iz okolice Idrije. Deklica je bila z družino na prvomajskih počitnicah v Termah Lendava, kjer je Denis že dve leti redno zaposlen kot reševalec iz vode. Navdušeni rekreativni športnik, predvsem dober plavalec, je vzljubil reševanje in svojo prihodnost vidi prav v reševanju iz vode. Kot nam pove, je že posredoval nekajkrat, ko so se kopalci poškodovali. Tokrat je bilo prvič, da se je boril za življenje.

»Bilo je v sredo, 29. aprila, okoli pol petih popoldne, ko sem bil na svojem opazovalnem mestu. Videl sem, da se v bližini nekaj dogaja, in nemudoma odhitel na kraj dogodka. Čeprav je bila velika gneča, sem se prebil na kritično mesto, kjer mi je ženska v naročje položila otročka, ki ni kazal znakov življenja. Deklica je bila modra in vse je kazalo na najhujše. Položil sem jo na tla in začel oživljati, pri čemer mi je pomagal kolega, reševalec iz vode Matej Zadravec, ki je tudi poskrbel, da je iz ZD Lendava hitro prišla reševalna ekipa z zdravnikom. Šele po štirih serijah reanimacije je punčka prišla k sebi in začela dihati. Položil sem jo na bok, v položaj za nezavestno, in jo opazoval, dokler ni prišel zdravnik. Ker je začela jokati, je bilo jasno, da je stanje stabilno, zato smo jo pokrili z brisačo in počakali na reševalce in zdravnika,« nam je razlagal Denis.

Zdravnik je potrdil, da je reševalec deklici rešil življenje, iz murskosoboške bolnišnice, kamor so jo odpeljali, pa so sporočili, da je njeno stanje stabilno.

Največje darilo

»Naše delo je rutinirano in naloge potekajo spontano, toda ko se zgodi kaj takšnega, nimaš kaj razmišljati. Tudi jaz sem razmišljal le o tem, kako rešiti deklico in jo vrniti med žive. Moram tudi povedati, da nas ljudje kljub gneči niso motili in so nam pustili opraviti delo. Naslednje jutro sem jo šel obiskat v bolnišnico, kjer se mi je najprej še posebno zahvalila njena mama. Meni pa je bilo največje darilo nasmeh in poljub male Laure, ki me je spoznala in se mi tako zahvalila. To je pač moje delo, za katero sem se usposabljal, in vesel sem, da ga lahko opravljam. Pravzaprav moramo povsod, ne le v službi, pomagati ljudem. Tega nisem želel razglašati naokrog, v največje zadovoljstvo mi je, da je deklica živa in zdrava,« je še povedal naš sogovornik, ki dodaja, da so mu čestitali tudi v podjetju ter se mu zahvalili za odlično opravljeno delo.

»Strinjam se, da je reševanje iz vode njihovo delo in obveznost, kot sem slišal komentar po dogodku na kopališču, toda če človeku, še zlasti majhnemu otroku, rešiš življenje, je to veliko več. Zato mi ne more biti vseeno, da takšnega pogumnega in požrtvovalnega fanta, kot je Denis Fister, ne bi javno pohvalili. Ne vem, kako so reagirali svojci, ki so bili gotovo v šoku, ter vodstvo Term Lendava, vsekakor pa je Denis za vse nas, ki smo bili v bližini, in ne le za nas, pravi heroj. V podjetju, kjer dela, so lahko ponosni, da imajo tako požrtvovalne in pogumne fante, saj se lahko tja vedno z zadovoljstvom vračamo, pa še brezskrbno lahko plavamo in se sprostimo, saj nas drugi varujejo,« je o Denisu, ki ga je videl le od daleč in ga ne pozna, razlagal podjetnik Miran Leskovšek iz Celja. Lahko se le strinjamo z njim. 

Deli s prijatelji