STALNA PRIPRAVLJENOST

Dekanja Tekavčičeva: na fakultetah niso kot gasilci ali policisti

Objavljeno 07. januar 2016 14.51 | Posodobljeno 07. januar 2016 14.51 | Piše: STA, K. K.

Po Kovačevih navedbah so dodatek za stalno pripravljenost na ekonomski fakulteti prejemali predvsem funkcionarji in drugi zaposleni na vodstvenih položajih, o tem, kdo je do njega upravičen, pa je odločal dekan.

Metka Tekavčič bo prostovoljno lažja za 17.400 evrov.

LJUBLJANA Ekonomska fakulteta bo zaradi dodatka za stalno pripravljenost, ki ga morajo zaposleni vrniti, sprožila upravni spor, je napovedala dekanja Metka Tekavčič. Sama bo, kot je zatrdila, sredstva kljub temu vrnila, enako bi po njenem mnenju moral storiti tudi njen predhodnik Dušan Mramor. Kot meni, je dodatek imel pravno podlago, vsebinsko pa je sporen.

Razbremenitev, vredna 17.400 bruto     

Dekanja ljubljanske ekonomske fakultete se je za vračanje prejetih sredstev za sporni dodatek za stalno pripravljenost, ki ga je skupno prejela v višini nekaj manj kot 17.400 evrov bruto, odločila, ker želi razbremeniti diskusijo. Prepričana pa je, da je izplačevanje imelo pravno podlago in ga zaposleni ne bi smeli vračati.

Kot je pojasnila na novinarski konferenci, vsebina tega inštrumenta, ki je bil v času pred njenim mandatom, ni bila najbolj posrečena. »Ne moremo se sprenevedati, da gre za nekaj, kar je podobno gasilcem, policistom ali zdravnikom,« je dejala. Je pa po njenih besedah šlo verjetno za inštrument, ki ga je v danih razmerah vodstvo fakultete razumelo kot inovativen način za izplačilo dodatkov zaposlenim, ki so pripomogli k večji kakovosti fakultete.

Ukinitev in iskanje novih nagrad

Tudi predsednik upravnega odbora fakultete Bogomir Kovač meni, da je bila uporaba tega inštrumenta po vsebinski plati neprimerna. Njegov namen je bil, da bi delu uprave omogočili prejemanje dodatkov, problematično pa je to, ker bi bilo možno za dodatno delo inštrumente najti drugje, a bi bile pravne podlage v tem primeru našli mnogo težje, je pojasnil.

Po Kovačevih navedbah so dodatek za stalno pripravljenost na ekonomski fakulteti prejemali predvsem funkcionarji in drugi zaposleni na vodstvenih položajih, o tem, kdo je do njega upravičen, pa je odločal dekan. Kot je pojasnil, je v letih od 2008 do 2015 skupaj prejemalo ta dodatek 72 oseb, vendar ne vsi hkrati oziroma vsa leta, za ta dodatek je fakulteta v tem obdobju namenila skupno 851.046 evrov bruto.

Upravni odbor sicer še ni sprejel sklepa glede tega dodatka v prihodnje, a Kovač je napovedal, da bo s 1. januarjem ta inštrument ukinjen, dokler se ne pripravijo druge podlage za morebitno nagrajevanje uspešnosti zaposlenih.

Deli s prijatelji