IGRE BANČNIKOV

Davkoplačevalci bančnikom plačujemo, da se imajo ta vikend fajn v Poreču

Objavljeno 03. junij 2016 12.15 | Posodobljeno 03. junij 2016 12.39 | Piše: S. N.

Na igre bančnikov bodo poslali 68 oseb, ki se bodo lahko pomerile v nogometu, košarki, plavanju, namiznem tenisu, tenisu, šahu ...

LJUBLJANA, POREČ – Kar tretjina zaposlenih pri Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB ali slaba banka) – po zadnjem objavljenem podatku na njihovi spletni strani imajo 209 zaposlenih – se bo udeležila Športnih iger bančnikov Slovenije (ŠIBS) v Zeleni Laguni v Poreču. In ja, športno veseljačenje bo financirala tudi slaba banka, torej posredno davkoplačevalci.

Matej Lahovnik: Bančne igre 
brez meja

Bankirji so na bančne igre pozabili povabiti državljane, ki so sanirali bančni sistem.

Naslednji konec tedna, med 3. in 5. junijem, bodo v Zeleni laguni v Poreču športne igre bančnikov. Bančniki so sicer na to fešto pozabili povabiti navadne državljane, ki so s petimi milijardami evrov sanirali slovenski bančni sistem. Zato pa ne bodo manjkali bančniki iz državnih bank. Zagotovo imajo veliko razlogov, da se zabavajo v zeleni laguni poreške riviere. Če se banke znajdejo v krizi, jih morajo reševati vsi državljani. Potem ko jih z državno pomočjo sanirajo, pa so spet kakor tržne institucije, za katere veljajo zakoni trga in ne javnofinančno varčevanje. Res je, da niso vsi bankirji krivi za nastanek bančne luknje, ampak prav zato bi bilo treba ločiti zrnje od plev. Osem let po začetku krize ni bil za nastanek bančne luknje obsojen še noben bankir.

Pravzaprav se zdi, da je bila bančna luknja pri nas nekakšen naravni pojav, za katerega ni nihče subjektivno odgovoren. Model izčrpavanja slovenskih bank je bil sorazmerno preprost. Banke so določenim pravnim osebam podeljevale večmilijonske kredite brez ustreznih zavarovanj. V zastavo so jemale močno precenjene nepremičnine in finančne naložbe ter drugo premoženje, ki so mu pred tem s pomočjo »prijaznih« cenilcev napihnili vrednost. Tako je na primer kakšen ničvreden pašnik na Hrvaškem čez noč postal dragocena nepremičnina. Najemniki kreditov so denar prečrpali drugam, svoja podjetja pa poslali v stečaj. Če so za kredite jamčili z osebnimi poroštvi, so razglasili še osebni stečaj, pred tem pa niso pozabili prepisati svojega premoženja na družinske člane ali vpisati na svoje nepremičnine zemljiškega dolga. Tako se je izvedel največji sistemski rop v zgodovini slovenskega bančnega sistema.

Nad tem, da bodo največji krivci za nastanek bančne luknje kdaj odgovarjali, očitno počasi obupuje tudi šef slovenskega Nacionalnega preiskovalnega urada. Ta opozarja, da bodo šele sodišča morala v konkretnih postopkih določiti, kje se konča slaba bančna praksa in začne kriminal. To gotovo drži, ampak glede na učinkovitost slovenskega pravosodja se zdi rezultat že vnaprej znan.

(Kolumno je Lahovnik objavil v ponedeljkovih Slovenskih novicah.)

Davkoplačevalci 'častimo': šport, zabavo, nova poznanstva

Iz DUTB so potrdili udeležbo na igrah in dodali, da se bodo poleg njih iger udeležile tudi druge slovenske banke, npr. NLB, Abanka, SID, Gorenjska banka, Nova KBM in ostale. Torej same take, ki so v preteklosti katastrofalno poslovale, zato smo jih davkoplačevalci bili prisiljeni dokapitalizirati iz skupne malhe, iz katere se državni tudi rekreirajo in zabavajo na bančnih igrah. Pojasnili so, da bo njihova »reprezentanca« štela 68 oseb, soudeležba DUTB pa bo v tem primeru vse skupaj, tako so zapisali, 5000 tisočakov. »Zaposleni večji del stroška krijejo sami. /.../ Zaposleni, ki bodo sodelovali na bančnih igrah, bodo 3. junija z dela odstotni največ štiri ure.« Iz urnika, ki je objavljen v dokumentu Sindikata bančništva Slovenije, je razvidno, da se udeleženci iger na kraju začnejo zbirati danes že ob 9. uri, igre pa se končajo v nedeljo opoldne.

V slabi banki poudarjajo, da je sodelovanje na bančnih igrah športne narave, prav tako je to priložnost za vzdrževanje poslovnih in osebnih stikov ter sklepanje novih poznanstev.

Pozabili na stroške

Iz Abanke so potrdili udeležbo na 24. Športnih igrah bančnikov Slovenije, ki jih organizira Sindikat bančništva Slovenije, in dodali: »V Abanki podpiramo športne aktivnosti in zdrav način življenja naših zaposlenih.« Vprašanja o velikosti ekipe in stroških so preskočili. 

NKBM nam je odgovore obljubil, a jih do objave članka nismo prejeli. Iz NLB, največje slovenske banke, odziva sploh ni bilo.

Spodaj zgolj nekaj disciplin in prijavljenih ekip za občutek. V celoti pa si lahko podrobnosti o rajanju, ki ga kot davkoplačevalci 'častite' državnim bankirjem, ogledate na povezaviimage.

image

image

image

image

Deli s prijatelji