1. FEBRUAR

Davek na nepremičnine: Gurs ne upošteva zakona

Objavljeno 20. januar 2014 16.33 | Posodobljeno 20. januar 2014 16.33 | Piše: S. U.

Novi davek na nepremičnine, ki velja od 1. januarja 2014, že povzroča težave geodetski upravi.

LJUBLJANA – Kar so nekateri samo slutili, drugi pa tudi napovedovali, je zdaj jasno. Novi davek na nepremičnine, ki velja od 1. januarja 2014, že povzroča težave geodetski upravi. Zakonodajalec ji je z zakonom naložil, naj vsem lastnikom nepremičnin in drugim zavezancem do 1. februarja 2014 pošlje obvestila s podatki o njihovih nepremičninah in informativne izračune davka. A to se ne bo zgodilo v predpisanem roku. 

Glede na zahtevnost obdelav zaradi izjem pri obdavčitvi nepremičnin se bodo obvestila z informativnim izračunom davka izdala pozneje. »Geodetska uprava bo obvestila s podatki o nepremičninah z informativnim izračunom davka na nepremičnine posredovala lastnikom nepremičnin in davčnim zavezancem do sredine februarja 2014. Do zamude bo prišlo zaradi dodatnih podatkov in zahtevnosti obdelav, ki so jih povzročile predvsem zadnje spremembe in dopolnitve zakona o davku na nepremičnine,« pojasnjujejo pri Gursu.

To pomeni po njihovih besedah, da lastnike nepremičnin ne čakajo bistvene spremembe, saj lahko vsi lastniki že zdaj popravljajo podatke o nepremičninah, ki ne izkazujejo dejanskega stanja. Podatke, ki bodo uporabljeni za izračun davka na nepremičnine, bodo lahko urejali do vključno 31. marca na geodetski upravi in pri drugih upravljavcih podatkov, ki vplivajo na izračun davka.

Do sredine februarja bo natisnjeno in razposlano lastnikom nepremičnin in davčnim zavezancem 1,2 milijona obvestil.

Kaj pravi zakon?

V 27. členu zakona o davku na nepremičnine je zapisano: »Geodetska uprava najkasneje do 1. februarja vsem lastnikom nepremičnin in vsem drugim davčnim zavezancem, določenim na podlagi 4. člena tega zakona, v skladu s postopkom, ki je predpisan za poskusni izračun vrednosti nepremičnin po zakonu, ki ureja množično vrednotenje nepremičnin, pošlje obvestila o podatkih o nepremičninah, posplošeni tržni vrednosti, ki je pripisana nepremičninam na dan priprave obvestila, s pripisanim informativnim podatkom o davčnih stopnjah in izračunanem davku na nepremičnine.«

Deli s prijatelji