DAVKI

Davčne olajšave za otroke: čas do torka

Objavljeno 03. februar 2013 22.56 | Posodobljeno 03. februar 2013 23.08 | Piše: M. U.

Učinek davčnih olajšav je odvisen tudi od tega, kako jih uveljavimo.

V času stavke bodo otroci imeli možnost brezplačnega varstva, za podobno akcijo so se odločili tudi v enem od največjih zabaviščnih središč v Ljubljani.

LJUBLJANA – V torek se izteče rok, do katerega morajo starši, ki želijo davčne olajšave za otroke pri odmeri dohodnine za leto 2012 uveljaviti drugače, kot so jih uveljavljali med letom pri svojih delodajalcih ali če jih med letom sploh niso uveljavljali, oddati vloge. Kot opozarjajo v Družinski pobudi, so davčne olajšave za otroke pomemben ukrep družinske politike, ki dopolnjuje otroški dodatek. V Sloveniji so urejene tako, da znižujejo davčno osnovo ter posledično znesek davka, ki ga moramo plačati. Urejene so progresivno, tako da je olajšava za vsakega naslednjega otroka večja kot za predhodnega. Za enega otroka se letna davčna osnova lahko zniža za 2382 evrov, za drugega otroka za 2589 evrov , za tretjega otroka za 4319 evrov in za vsakega naslednjega še za 1729  evrov več kot za predhodnega.

Učinek davčnih olajšav odvisen tudi od tega, kako jih uveljavimo

V splošnem je izkoristek najslabši, če si starši olajšave delijo po otrocih. Od višine dohodkov staršev pa je odvisno, ali za najboljši izkoristek zadošča, da olajšave uveljavi tisti, ki ima višje dohodke, ali pa uveljavita olajšavo za vse otroke oba, vsak za nekaj mesecev (npr. eden za osem, drugi za štiri mesece). Če je razlika med letnimi dohodki obeh staršev približno enaka ali večja kot celotna olajšava za njuno število otrok, je najbolje, da olajšavo v celoti uveljavi tisti z višjimi dohodki. Če je razlika manjša, je zelo verjetno, da je najboljši način uveljavljanja olajšave delitev po mesecih.

Poskrbite, da bo Durs upošteval za vas najugodnejši način

Če ste ob pomoči obrazca za izračun dohodnine ugotovili, da se najboljši način uveljavljanja davčnih olajšav za otroke razlikuje od tistega, po katerem ste pri svojih delodajalcih te olajšave uveljavljali med letom ali med letom teh olajšav sploh niste uveljavljali, morate poskrbeti, da bo Durs pri končni odmeri vaše dohodnine upošteval za vas najugodnejši način.

Deli s prijatelji