NAJEM STORITEV

Davčna se hrani pri davčnem prekrškarju

Objavljeno 19. april 2014 09.05 | Posodobljeno 19. april 2014 00.29 | Piše: Ksenija Koren

Sodeč po spletni evidenci Gvin Durs najema storitve davčnega prekrškarja.

Restavracija Cubo je v dobrih štirih letih od državnega sektorja prejela 80 tisočakov. Pogodbo z Dursom za letos so dobili že med decembrskimi prazniki. Foto: Igor Zaplatil/Delo

LJUBLJANA – Davčna uprava (Durs) ima dva tisočaka težko pogodbo za gostinske storitve s podjetjem Restcom, d. o. o., o kateri baza podatkov Gvin razkriva, da nima poravnanih davčnih obveznosti. Spletna baza protikorupcijske komisije Supervizor kaže, da je podjetje Restcom, d. o. o., v zadnjih štirih letih iz državnega sektorja dobilo 33 tisočakov nakazil, levji delež tega – nekaj čez 19 tisočakov – prav od davčne uprave. Pet tisočakov so ustvarili s sodelovanjem z ustavnim sodiščem, štiri pa z zavodom za zaposlovanje. Na spletni strani Restcoma beremo, da so »družinsko podjetje, ki se primarno ukvarja s prehrano na delovnem mestu (podjetja, javne ustanove...).« Restavracijo imajo na istem naslovu kot davčna uprava, dnevno kosilo pa stane 3,70 evra. Kar bi lahko pomenilo, da so samo lani na davčni upravi pri Restcomu iz davkoplačevalskega denarja plačali 864 kosil. Davčna uprava, ki jo trenutno vodi Jana Ahčin, je za dostop do spletne baze poslovnih podatkov Gvin, ki pokaže, ali je poslovni subjekt morebiti neplačnik ali ima blokirane račune, samo lani plačala 29.322 evrov.

Gostincem pet tisočakov

Davkoplačevalce sta natančno 5025 evrov lani stali dve pogodbi Dursa za gostinske storitve. V elitni ljubljanski restavraciji Cubo so pojedli in popili za 1800 evrov, pri podjetju Restcom pa so naročili za 3200 evrov hrane. Na spletni strani Restcoma beremo, da njihovi jedilniki malic in kosil temeljijo predvsem na domači slovenski ter lahki mediteranski kuhinji. V njihovi ponudbi piše: »Obroke vam lahko za seboj hermetično zapakiramo. Obrok lahko vi ali vaši družinski člani pojeste pozneje doma. Pogrejete ga v vreli vodi, saj je pakiranje hermetično, ali uporabite mikrovalovno pečico. Pri nad 20 naročil dostavimo obroke na želeno lokacijo.« Seveda uslužbencem davčne uprave nihče ne odreka hrane, nekoliko nenavadno pa je, da dostavo plačujejo iz davkoplačevalske malhe.

Jim je pa treba priznati, da niso požrešni in niso porabili vsega, kar je bilo na voljo, saj je 1. januarja lani sklenjena pogodba za Restcom znašala 4500 evrov, 2. januarja sklenjena pogodba za Cubo pa 500 evrov manj. So pa za letošnje leto šest tisočakov težki pogodbi z obema restavracijama sklenili lani tik pred iztekom leta. S Cubom so 20. decembra podpisali za štiri tisočake, z Restcomom pa tri dni pozneje za dva tisočaka gostinskih storitev v tem letu. Podatke, ki jih nizamo, smo zbrali prek vladnega urada za komuniciranje.

Restavraciji 
79 proračunskih tisočakov

Znano je, da številni gostinci živijo od študentov, ki se pri njih prehranjujejo s študentskimi boni, sodeč po podatkih iz Supervizorja, pa so donosni tudi posli z državnim sektorjem. Na stroške davkoplačevalcev so v elitnem Cubu, ustanovljenem leta 2009, zadnja štiri leta uživali predstavniki številnih institucij, ki se sicer financirajo iz proračuna. V dobrih štirih letih so davkoplačevalci tam prek zaposlenih v javnih zavodih pojedli za 79.800 evrov hrane. Največ, skupaj dobrih 16 tisočakov, so na račun davkoplačevalcev v elitni restavraciji uživali »sosedje« lokala s carinske uprave. Drugi sosed, ki tako kot carinska uprava spada pod finančno ministrstvo, davčna uprava, pa je v štirih letih v Cubu naročil za 12 tisočakov hrane in pijače. Skupaj za kar 20 tisočakov so v elitnem Cubu uživali predstavniki dveh članic Univerze v Ljubljani – ekonomska fakulteta je porabila 10.500 evrov, medicinska pa 9700 evrov. Cubo je nakazila iz državnega sektorja dobil še od Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije (štiri tisočake), po dobra dva tisočaka od Mestne občine Ljubljana in Državne volilne komisije, malce pod dva tisočaka od Šolskega centra Ljubljana, ministrstva za promet in vrste izobraževalnih organizacij – podroben seznam je dostopen na spletni strani Supervizorja.

Deli s prijatelji