TO JE POKAZAL NADZOR

Davčna nad cvetličarje, vrtnarje, svečarje in vulkanizerje

Objavljeno 22. januar 2015 15.37 | Posodobljeno 22. januar 2015 15.37 | Piše: A. L.

Najpogostejše kršitve so bile zaposlovanje na črno.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Oktobra in novembra lani je finančna uprava (Furs) opravila 608 ciljno usmerjenih nadzorov pri vulkanizerjih, cvetličarjih, vrtnarjih in svečarjih, delež ugotovljenih nepravilnosti pa se je v zadnjih dveh letih glede na pretekla leta (od 40 do 50 odstotkov nepravilnosti) občutno zmanjšal.

Najprej na svečarje, cvetličarje in vrtnarje

V drugi polovici oktobra in v začetku novembra 2014 je bilo opravljenih 394 nadzorov pri zavezancih, ki opravljajo dejavnost svečarstva, cvetličarstva in vrtnarstva. Preverjalo se je izdajanje računov z uporabe metode navideznih nakupov, ustrezno evidentiranje prometa in blagajniško poslovanje. Posebna pozornost je bila namenjena tudi nadzoru nad zaposlovanjem in delom na črno, selektivno pa se je opravljal tudi nadzor na področju posameznih uredb o okoljskih dajatvah. Ugotovljenih je bilo 31 kršitev, kar pomeni, da so bile nepravilnosti ugotovljene pri sedmih odstotkih opravljenih nadzorov. 


Najpogostejše kršitve so bile zaposlovanje na črno in kršitve pri opravljanju kratkotrajnega dela po ZPDZC-1 (5. člen), nevodenje poslovnih knjig na način, da bi zagotovil podatke za ugotovitev davčne obveznosti, izdani računi ne vsebujejo predpisanih podatkov, neizdajanje računov. V letu 2012 in v letih pred tem so se nepravilnosti v teh dejavnostih ugotavljale v skoraj 40 odstotkih vseh nadzorov, v letu 2013 je ta delež padel na okoli šest odstotkov.

V novembru 2014 je bilo opravljenih 214 nadzorov pri zavezancih, ki opravljajo dejavnost vulkanizerstva. Preverjalo se je izdajanje računov z uporabe metode navideznih nakupov, ustrezno evidentiranje prometa in blagajniško poslovanje. Posebna pozornost je bila namenjena tudi nadzoru nad zaposlovanjem in delom na črno, selektivno pa se je opravljal tudi nadzor na področju posameznih uredb o okoljskih dajatvah in nadzor namenske uporabe goriva v prevoznih sredstvih in delovnih strojih zavezancev. Nepravilnosti so bile ugotovljene v sedmih primerih, kar predstavlja le tri odstotke vseh nadziranih zavezancev.


Najpogostejše kršitve so bile vezane na zaposlovanje na črno. V posameznih primerih so bili zaznani tudi sumi kršitev dela po podjemnih pogodbah, ki so imele elemente delovnega razmerja, zato so bili primeri odstopljeni v reševanje pristojnemu Inšpektoratu RS za delo. Leta 2012 so bile nepravilnosti ugotovljene v več kot 50 % vseh opravljenih nadzorov, v letu 2013 v 13 % vseh opravljenih nadzorov, v letu 2014 pa le še v 3 % vseh opravljenih nadzorov.

»V Finančni upravi RS želimo spomniti, da je za dvig prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti ključna predvsem vloga vsakega posameznika. Vse državljane tako pozivamo, da za vsako blago ali storitev vedno zahtevajo in vzamejo račun. Če želijo, lahko fotografijo računa pošljejo kot MMS-sporočilo na 051 241 241 ali kot priponko na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. V zadnjem letu in pol smo prejeli 7325 fotografij računov, za kar se vsem pošiljateljem iskreno zahvaljujemo,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Deli s prijatelji