ODSTOPNA IZJAVA

Datum odstopa bo, če bo vlada

Objavljeno 23. februar 2013 12.58 | Posodobljeno 23. februar 2013 12.59 | Piše: Jadran Vatovec

Janković in Bratuškova: »Zavezniki nas ne smejo več izsiljevati.«

Le kako bo dr. Gregor Virant dr. Janeza Šušteršiča prepričal, naj navdušeno podpre vlado mag. Alenke Bratušek, ki drugega že ves čas demonizira (foto: Jože Suhadolnik, Delo)?

LJUBLJANA – Najprej je predsinočnjim nekaj ur brez navzočnosti njenega »zamrznjenega« predsednika Zorana Jankovića – tistega, za katerega je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) opozorila, da bi moral zaradi ugotovljene koruptivnosti odstopiti s položaja župana Mestne občine Ljubljana, ne pa s položaja predsednika stranke – zasedal svet Pozitivne Slovenije (PS). Potem je sejo zapustil vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer in se čez čas vrnil z Jankovićem. Seja sveta PS je trajala še nekaj časa, dokler nista končno (malo po 23. uri) pred novinarje stopila Janković in mag. Alenka Bratušek, začasna vodja PS za pogajanje z drugimi strankami o tem, kako izpeljati projekt Konstruktivna nezaupnica in za mandatarja projektne vlade – tako so nas vsaj več tednov prepričevali – izbrati nekoga z bogatimi izkušnjami v gospodarstvu, ne pa obremenjenega z minulim strankarskim delom.

Odstopil je 
že januarja?

Skratka, Janković in mag. Bratuškova sta pojasnila, da bo Pozitivna Slovenija vložila konstruktivno nezaupnico in za mandatarko nove leve vlade predlagala začasno vodjo rušenja druge Janševe vlade, zdajšnjo poslanko PS, ki je kandidirala za poslanko na listi Zaresa – mag. Alenko Bratušek. Janković in Bratuškova sta nato povedala štiri stvari, ki jih prav gotovo lahko štejemo za ključne. Glede na to, da so DL, DeSUS pa tudi SD v zadnjih dnevih večkrat moledovali, kako bi bili sicer takoj pripravljeni podpreti konstruktivno zaupnico Pozitivne Slovenije proti premierju Janezu Janši, če bi Janković pred tem upošteval zahtevo KPK in dokončno odstopil s položaja predsednika stranke – česa takega, kot rečeno, Klemenčičeva komisija ni nikoli zahtevala! – je Janković v zanj značilnem slogu dejal, da je konec koncev že na januarskem kongresu zamrznil zastopanje PS v pogajanjih z drugimi strankami, ki naj bi mu pomagale zrušiti Janševo vlado, ter da bi zato lahko smatrali, da je že takrat »odstopil iz državne politike«. Tega, seveda, ni mogoče smatrati.

Drugič, Janković in Bratuškova sta razkrila, da je Janković kljub tistemu, kar je storil že na januarskem kongresu, ustregel prošnji SD, DL in stranke DeSUS ter napisal in podpisal bianco odstopno izjavo. Tretjič, datum odstopa s položaja predsednika stranke bo, je dejal Janković, na bianco odstopno izjavo vpisal takrat, ko bo v parlamentu potrjena vlada pod vodstvom mag. Bratuškove: »Mislim, da imamo izjemno kandidatko, čestitam Alenki za pogum. Ne iščite težav v Pozitivni Sloveniji, program nove vlade smo pripravili za eno leto.« Pozitivna Slovenija odslej ne bo več sprejemala nikakršnih izsiljevanj drugih strank, ki naj bi podprle nezaupnico, je še dodala mag. Bratuškova: »Tistim, ki jim je do napredka, se je zdaj čas za izgovore iztekel.« Vprašanje, kajpak, je, ali izsiljevanja ne pomeni prav vsiljevanje domnevno bianco odstopne izjave SD, DL in DeSUS. Morda, toda dr. Igor Lukšič je že (prvi) dejal, da ga je Janković z bianco izjavo zadovoljil.

Deli s prijatelji