VARČEVANJE?

Darsove drage svetovalne pogodbe

Objavljeno 29. maj 2013 19.55 | Posodobljeno 29. maj 2013 19.56 | Piše: A. K.

Nad Darsovo upravo, ki je v zadnjih mesecih najela več dobro plačanih zunanjih svetovalcev, se zgrinjajo težave.

LJUBLJANA – Darsova uprava, ki jo vodi Matjaž Knez, je v zadnjih mesecih najela vsaj tri svetovalce in z njimi sklenila dobro plačane pogodbe. Za  »delovne naloge na področju prestrukturiranja dolga« je sklenila pogodbo z nekdanjo vodjo investicijskega bančništva v Raiffeisen banki Metko Petek, ki je v času prve vlade Janeza Janše leta 2006 prevzela vodenje Triglava Naložbe. Petkova naj bi za svoje delo prejemala 8000 evrov bruto.

Cotiču in Štelcerjevi šest tisočakov

Dva tisočaka manj naj bi na mesec v Darsu zaslužil Damijan Cotič, sekretar v kabinetu ministrstva za finance v času, ko ga je vodil Janez Šušteršič. Cotič Darsu uradno pomaga pri finančnem prestrukturiranju, poroča Dnevnik.

Pogodbo za šest tisočakov ima tudi odvetnica Nataša Štelcer. Uprava Darsa je pri njej naročila tudi pravno mnenje, ki ga je predložila inšpektoratu za delo, čeprav gre za zadevo, ki v ničemer ni povezana s poslovanjem družbe, ampak le z imenovanjem njene uprave.

Kljub varčevanju ustanovili pisarno za razvoj

Čeprav v Darsu poudarjajo, da varčujejo, saj so zmanjšali število direktorjev področij in vodij služb, odpravili dodatke na deficitarnost, ki so v povprečju znašali 900 evrov bruto, in močno zmanjšali bonitete, pa so po novem ustanovili pisarno za razvoj. V njej sta zaposleni dve osebi, vodi pa jo Aleksander Udovič, ki naj bi ga bil na ta položaj kljub domnevnemu nasprotovanju drugih članov uprave postavil neposredno Knez.

Naloge razvojne pisarne

In katere naloge opravlja razvojna pisarna? Ta naj bi pripravljala podlage za uvedbo novih programov v Darsu na podlagi celovitih, neodvisnih študij, delovala samostojno in neodvisno v interesu razvoja družbe ter vzdrževala in nenehno izboljševala integrirani sistem vodenja kakovosti.

Deli s prijatelji