POZOR

Dars v poostren nadzor vinjet

Objavljeno 25. april 2012 19.19 | Posodobljeno 25. april 2012 19.21 | Piše: S. U., STA

Dars v prvih dveh mesecih z nižjimi prihodki.

Na avtocesto nikar brez vinjet. Globe so velike.

LJUBLJANA – Nadzorniki Družbe za avtoceste v RS (Dars) so se v torek seznanili s poslovanjem družbe v prvih dveh letošnjih mesecih. Prihodki so bili za dva odstotka nižji kot v enakem obdobju lani, odhodki pa so bili predvsem zaradi povečanja finančnih odhodkov višji za tri odstotke, so sporočili iz Darsa. Veliko večino prihodkov predstavljajo prihodki od cestnin, so navedli v družbi. Glede na to, da je družba danes objavila, da je v prvih treh mesecih letos v medletni primerjavi beležila nekoliko slabšo prodajo letnih vinjet, so tako takšni rezultati pričakovani.

Nadzorni svet se je seznanili s strateškim načrtom družbe za prihodnje petletno obdobje in potrdil revidirano poročilo za lansko leto, v katerem je družba ustvarila 24,6 milijona evrov čistega dobička. Nadzorni svet skupščini družbe predlaga, da upravi in nadzornemu svetu za lansko delo podeli razrešnico ter da se bilančni dobiček za lani razporedi v druge rezerve iz dobička.

Med prekrškarji kar dve tretjini domačih uporabnikov avtocest in hitrih cest

»V družbi Dars, d. d., smo v prvih dveh mesecih letošnjega leta zabeležili nekoliko slabšo prodajo zlasti letnih vinjet v primerjavi z enakim obdobjem lani. Poostren nadzor nad obvezno uporabo vinjet, ki ga cestninski nadzorniki opravljajo zadnjih nekaj tednov na avtocestah in hitrih cestah na območju večjih mestnih središč, je do zdaj pokazal, da je bilo med prekrškarji kar dve tretjini domačih uporabnikov avtocest in hitrih cest,« sporočajo na svoji spletni strani darsovci.

Vinjeto si priskrbite, še preden zapeljete na cestninsko cesto

Cestninski nadzorniki bodo nadaljevali poostren nadzor tudi v prihodnjih tednih. Najnovejši podatki o prodaji vinjet kažejo, da se je v marcu letos razkorak pri prodaji letnih vinjet v primerjavi s prejšnjim mesecem zmanjšal, prodaja tedenskih in mesečnih vinjet pa je bila v primerjavi z enakim obdobjem lani nekoliko večja. Cestninski nadzorniki so od 1. januarja letos izdali skupno že nekaj več kot 9300 plačilnih nalogov, največ na območju štajerskega in primorskega avtocestnega kraka. Ob tem naj omenimo, da se izdane globe stekajo v proračun Republike Slovenije.

Uporabnikom avtocest in hitrih cest priporočamo, da si vinjeto priskrbijo, še preden zapeljejo na cestninsko cesto; pogostim uporabnikom se še vedno izplača tudi nakup letne vinjete.

Deli s prijatelji