NAD PRIČAKOVANJI

Dars v desetih mesecih s 73,7 milijona evrov čistega dobička

Objavljeno 27. november 2014 12.28 | Posodobljeno 27. november 2014 12.28 | Piše: STA, A. L.

Prihodkov je bilo v primerjavi z načrtovanimi več za osem odstotkov.

LJUBLJANA – Družba za avtoceste v RS (Dars) je v prvih deset mesecih ustvarila 73,7 milijona evrov čistega dobička. V tem obdobju je Dars vknjižil 312,3 milijona evrov prihodkov, ki so bili v primerjavi z načrtovanimi večji za osem odstotkov, v primerjavi z istim lanskim obdobjem pa za 15 odstotkov.

S poslovnimi izidi se je na sredini seji seznanil tudi nadzorni svet družbe. Ta je sklenil tudi, da se bo v nadaljevanju odločil, ali bo družba po odhodu člana uprave za finance Tineta Svoljšaka poslovala s tremi člani ali štirimi kot do zdaj in bo zato iskala novega, so danes sporočili iz Darsa.

Bruto dobička več za petino 

Kot so zapisali, je iz ocene poslovanja v desetih mesecih razvidna nadaljnja rast prihodkov, nadaljuje pa se tudi manjšanje odhodkov. V tem obdobju je bruto dobiček iz poslovanja v primerjavi z istim lanskim obdobjem zrasel za 21 odstotkov, v primerjavi z načrti pa je bil večji za 13 odstotkov.

Prihodki iz poslovanja predstavljajo 99 odstotkov skupnih prihodkov. V primerjavi z istim obdobjem lani so bili večji za 15 odstotkov ter bili sedem odstotkov nad načrtovanimi. Od tega se jih večina ali 96 odstotkov nanaša na prihodke iz cestnine.

Predsednik uprave Darsa Matjaž Knez je spomnil, da so bile v preteklosti zaradi večje efektivnosti in stroškovne učinkovitosti izpeljane nekatere aktivnosti, ki vsekakor niso izvzele negativnih učinkov. »A ti ukrepi so razlog, da je danes Dars na eni strani finančno stabilna družba, da se dobiček veča, da se stroški nižajo, stopnja realizacije investicij je visoka,« je ocenil.

Deli s prijatelji