KONEC SODELOVANJA

Dars odpovedal pogodbo z Alpine Bau za predor Markovec

Objavljeno 08. avgust 2013 22.59 | Posodobljeno 08. avgust 2013 22.59 | Piše: STA, Mo. S.

V vsakem primeru se bodo potrudili, da bi predor odprli za promet do začetka glavne turistične sezone 2014, pojasnjujejo pri Darsu.

Predor Markovec.

KOPER – Dars je prekinil pogodbo z Alpine Bau za dokončanje del v predoru Markovec ter začel postopek unovčenja bančne garancije, je potrdil predstavnik Darsa Marjan Koler. Še pred dobrim mesecem je prvi mož družbe za avtoceste Matjaž Knez napovedoval, da težave avstrijskega gradbinca ne bodo ogrozile realizacije del. Čeprav je Alpine Bau tedaj vložil predlog za stečaj, se je, kot je tedaj dejal Knez, nakazovala možnost, da bi dela zaključil ta izvajalec. Za dokončanje del v predoru je ostalo le še za dober mesec dela, vendar Alpine Bau »očitno ni sposoben ali pa ni v interesu stečajnega upravitelja, da bi dokončali dela«, je razloge za odpoved pogodbe z Avstrijci pojasnil Koler. O odpovedi pogodbe je danes sicer že poročalo Delo.

Obenem so v Darsu začeli postopek unovčenja bančne garancije za dobro izvedbo del v višini 10 odstotkov pogodbene vrednosti, je dodal Koler. Bančna garancija pri NLB znaša slabih 5,4 milijona evrov, medtem ko naj bi za dokončanje del neuradno potrebovali največ milijon evrov.

Razpis najpozneje oktobra

Razpis za dokončanje del v predoru bodo objavili septembra ali najkasneje oktobra, je pojasnil Koler. V vsakem primeru pa se bodo potrudili, da bi predor odprli za promet do začetka glavne turistične sezone 2014, kot je bilo večkrat napovedano. Lahko se sicer zgodi, da bi do odprtja prišlo nekaj tednov kasneje, glede na obseg del pa nekega »občutnega pomika« v izvedbi ni pričakovati, je še dejal.

Sicer pa so rok za oddajo ponudb na nov razpis za izvedbo elektrostrojnih del na prošnjo potencialnih ponudnikov z 12. avgusta podaljšali na 6. september, kar naj bi omogočilo kakovostno pripravo razpisne dokumentacije, je še povedal Koler.

Deli s prijatelji