POPLAČILO PODIZVAJALCA

Dars ob 350.000 evrov

Objavljeno 16. maj 2017 18.45 | Posodobljeno 16. maj 2017 18.48 | Piše: Aleksander Brudar

Zaradi napake v pogodbi bo moral Dars poplačati podizvajalca. Ta po gradnji predora Markovec in stečaju CPM ostal praznih rok.

Eden izmed podizvajalcev, ki so pomagali pri gradnji predora Markovec, bo končno poplačan. Foto: Boris Šuligoj

CELJE – Kot da državljani zaradi nepravilnega delovanja državnih organov še nismo plačali dovolj takšnih ali drugačnih odškodnin (samo spomnimo na zadnjo odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, po kateri mora država Zoranu Vaskrsiću zaradi prodaje hiše zaradi pičlih 124 evrov dolga zdaj plačati 85.000 evrov odškodnine), nas je že doletela nova kazen. Tokrat ne iz Strasbourga, ampak iz precej bližjega Celja.

Na tapeti je Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars), kjer se seveda, kot je pri nas že dolgo praksa, spet nihče ne počuti odgovornega. Celjsko višje sodišče je namreč pritrdilo enemu od podizvajalcev, ki so pomagali graditi predor Markovec na Obali. Ta je ves čas vztrajal, da pogodba med Darsom in gradbenim podjetjem CPM ni bila ustrezna, saj bi morala vsebovati dve bančni garanciji, eno za dobro izvedbo del in drugo za poplačilo podizvajalcev. Prav ta zadnja, ki je manjkala, je izjemno pomembna, saj v primeru, da glavni izvajalec ne poplača podizvajalcev, Dars unovči garancijo in jih tako poplača.

Na Darsu napake in odgovornosti nikakor niso želeli priznati, zaradi česar je na koncu odločilo sodišče. Menilo je, da je že res, da je bila pogodba, ki ima v enem izmed členov zahtevo po izročitvi garancije, sklenjena le med Darsom in CPM kot izvajalcem, a pri tem ne gre spregledati, da je bil dejanski namen člena ta, da se podizvajalcem zagotovi plačilo. Skratka, da ni šlo le za zavezo izvajalca del, ampak tudi za zavezo naročnika del, da v pogodbi navedeno pogodbeno ureditev spoštuje in doseže, da se po njej ravna v dobro tistih, zaradi katerih je bila vzpostavljena. Na koncu je sklenilo, da je Dars v pogodbi s CPM naredil napako in da mora enemu od podizvajalcev plačati 215.603 evre z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 20. decembra 2010 do plačila. Vse to, skupaj s pravdnimi stroški vred, pa bo po grobih izračunih Dars na koncu stalo 350.000 evrov. 

Deli s prijatelji