(NE)LEGALNO

Dars je dokončno
 spodil gostinca z Lipc

Objavljeno 13. januar 2012 22.46 | Posodobljeno 13. januar 2012 22.47 | Piše: Boštjan Fon

Tičar in Bogataj sta v avtobusu uredila lokal, Dars pa nato ni podaljšal pogodbe.

Janez Tičar je jokal, ko je moral s priznanjem pod roko pod nadzorom policije iz svojega objekta. (Foto: Boštjan Fon)

JESENICE – Sredi oktobra lani je Janez Tičar pred svojim objektom stiskal v roki kup priznanj Turistične zveze Slovenije za najbolj urejeno malo počivališče ob avtocestah, ki si jih je z videzom, s ponudbo in predvsem prijaznostjo zaposlenih prislužilo počivališče Lipce nad Jesenicami, tisto proti Avstriji in ono drugo, čez cesto, proti Ljubljani. Jokal je kot majhen otrok. Brez moči sta s poslovnim partnerjem Markom Bogatajem obstala pred zidom bagrov, tovornjakov in papirnatih odločb inšpektorata za okolje. Z njima tudi dvajset zaposlenih, ki so šli še isti dan na zavod za zaposlovanje.

Nelegalna objekta

Objekta na Lipcah sta bila nelegalna. To sta dobro vedela, toda rešitev te težave bi bila nadvse preprosta. Takrat je Bogataj – s Tičarjem imata v upravljanju tudi počivališči Povodje pri Ljubljani – povedal: »Lastnik zemljišča, kjer stojita objekta Lipce1 in Lipce2, je Dars in oni bi morali že zdavnaj speljati postopek za legalizacijo. Ker se je nerazumno dolgo vlekel, sva predlagala, naj nama napišejo pooblastilo, pa bova vse uredila in tudi poplačala vse potrebno iz najinega žepa. Do zdaj so se delale na Darsu neke študije o počivališčih, postopka za legalizacijo niso sprožili, nama pa niso hoteli podpisati soglasja. Zdaj bova ob vse.« In res, o lično urejenih objektih na obeh straneh avtoceste zdaj ni ne duha ne sluha, zravnali so ju z zemljo. Inšpekcijska odločba je takrat še napovedala, da bosta 15. januarja 2012 padla tudi oba po slovenski arhitekturni tradiciji zgrajena kozolca ob že podrtih objektih, ki sta bila namenjena počitku na svežem zraku in v senci.

Kdo ima interes, da se počivališči Lipce izpraznita, ni jasno, zato tudi s prstom ne bomo kazali na nekaj kilometrov oddaljena bencinska servisa s kompletno ponudbo na platoju Hrušica severno od Lipc ali tistega vzhodneje pri Radovljici. 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Imela sta osnovo, saj je Dars januarja lani s podpisom predsednice uprave Mateje Duhovnik parafiral aneks k pogodbi iz leta 2002, ki dovoljuje opravljanje spremljajoče dejavnosti, torej gostinstva, na počivališčih Lipce v obeh smereh.

Deli s prijatelji