IZKAZNICE

Darilo dedka Mraza 
je tudi novi pravilnik

Objavljeno 23. december 2014 22.00 | Posodobljeno 22. december 2014 20.54 | Piše: Jadran Vatovec

Energetska izkaznica le za posamezno stanovanje večstanovanjske stavbe.

LJUBLJANA – Drži, že pred natanko enim letom smo vas opozarjali, da imate vsi tisti, ki si še niste naročili energetskih izkaznic za lastniška bivališča (hiše, stanovanja), kar precej možnosti, da vam bo njihovo naročanje povzročalo hud glavobol in sive lase. Zakaj? Ker naj bi strošek izdelave takšnih izkaznic znašal »od nekaj sto evrov do morda celo nekaj tisoč evrov«, in drugič, ker vas bodo doletele sankcije, če energetske izkaznice še ne boste imeli takrat, ko jo boste po zakonu že potrebovali. Obstajal je tudi še tretji razlog, ki je še vedno aktualen: le kdor bo pohitel in naročil izdelavo energetske izkaznice, preden bosta vzpostavljena glavni elektronski register in nadzorni sistem, naj bi zanjo plačal manj. Ker bo lahko nekaj malega prihranil pri plačilu dodatnega prispevka, katerega višina ta hip še ni določena.

Komu grozi 250 evrov kazni?

In kaj se je od takrat spremenilo? Pa poglejmo: na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi dr. Peter Gašperšič, so se očitno odločili, da nas morata dedek Mraz in Božiček letos kar prednostno obdariti tudi z novim pravilnikom o metodologiji izdelave in izdaji energetskih izkaznic lastnikom stavb oziroma stanovanj. Poleg tega so hoteli biti »še dodatno prijazni do lastnikov prostorov oziroma stanovanj v večstanovanjskih stavbah s skupnim ogrevanjem«. Kako? Ker bo vsak (so)lastnik nepremičnine, ki bo v prihodnjem letu (že 1. januarja prihodnjega leta!) želel oglaševati, da bodisi prodaja hišo ali stanovanje bodisi oddaja hišo ali stanovanje v najem za dobo, daljšo od enega leta, obvezno že moral imeti energetsko izkaznico. Obvezno, ja. Če bo namreč celo stavbo ali samo eno stanovanje prodajal ali oddajal v najem, daljši od enega leta, pa ne bo imel energetske izkaznice, bo, če ga bodo odkrili, moral plačati 250 evrov kazni. Še sreča, da lastniki hiš in stanovanj, ki svojih nepremičnin ne prodajajo oziroma niti ne oddajajo v najem, (za zdaj) energetskih izkaznice še ne potrebujejo.

S čim na ministrstvu za infrastrukturo utemeljujejo, da so bili prijazni do lastnikov stanovanj v večstanovanjskih stavbah s skupnim ogrevanjem? Ker je znano, da vas je, če ste doslej nameravali naročiti skupno energetsko izkaznico za večstanovanjsko poslopje, najpogosteje čakala prava kalvarija sizifovskih pogajanj in usklajevanj z drugimi lastniki. Velikokrat ste bili celo primorani naročiti in potem tudi sami plačati izdelavo skupne energetske izkaznice za vso stavbo. Odkar pa obstaja novi pravilnik o metodologiji izdelave in izdaji energetskih izkaznic, je vendarle drugače: po novem boste pač lahko pridobili energetsko izkaznico samo za svojo stanovanjsko enoto, četudi je ta v večstanovanjski stavbi. Kakor koli, kot že rečeno: pogoltna država se v tem hipu še ni odločila, kako globoko bodo morali naročniki izkaznic v prihodnje seči v svoj žep zgolj za zadovoljitev potreb proračuna.

Med več ponudbami izberite najugodnejšo

Trenutno imamo v Sloveniji približno 270 registriranih pooblaščenih izdelovalcev energetskih izkaznic. Lastnik hiše ali stanovanja, ki jih bo hotel naročiti, bo moral izbranemu pooblaščenemu izdelovalcu omogočiti ogled nepremičnine ali vsaj priskrbeti zelo natančne podatke o njej: o moči ogrevalnega sistema, o površini sten, tal in tudi stropa, o zunanjih stenah (celo o njihovi sestavi in izoliranosti), o lastnostih okenskih površin itn. Nam pa ministrstvo za infrastrukturo v zvezi s tem še svetuje, naj najprej pridobimo več ponudb različnih izdelovalcev izkaznic in šele potem izberemo za nas najugodnejšega. Ko pa bosta vzpostavljena glavni elektronski register in nadzorni sistem, bomo zagotovo za energetsko izkaznico plačali še precej več.

Deli s prijatelji