NA KOŽO

Darilni dan

Objavljeno 01. september 2012 00.15 | Posodobljeno 01. september 2012 00.15 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Neumno bi si bilo te lepe trenutke greniti s spoznanjem, da država jemlje tudi takrat, ko podarja.

Bojan Budja.

Danes je navzlic občasno temnim oblakom en prav lep dan. Če ne Bog, nas je tokrat osrečila država. Kar pa ni ravno pogosto. In to država, v kateri je življenje vsak dan manj predvidljivo, vsak dan dražje. A roko na srce: domovino je težko zamenjati, srce je pač močnejše od razuma in verjetnosti, da bi postali tajkunski rentnik na kakšnem eksotičnem otočju. Sploh pa je država Slovenija danes za svoje državljane naredila nekaj velikega; znižala je kazni za prometne prekrške. In to navzlic temu, da vozniki dokazano ne ljubimo policistov, pandurji pa enako zanesljivo ne nas. Toda takšno je najbolj naravno stanje našega duha, teles in soudeleženih materialov.

Za nekatere bo življenje od danes ceneje. Celo za kolesarje in pešce. Prve bo enoročna eksibicijska vožnja ali ogrožanje pešcev namesto 80 stalo 40 evrov, enak bo popust za pešce, ki bodo cesto prečkali pri rdeči luči. Največ pa bodo seveda prihranili vozniki motornih vozil. Tako bo treba za prekoračitev hitrosti do 10 kilometrov na uro v območju za pešce odšteti borih 80 evrov, kar je pravo akcijsko znižanje v primerjavi z zdajšnjimi 330 evri in tremi kazenskimi točkami. Ter tako naprej. Le za najvišje prekoračitve hitrosti in vožnjo v družbi omamnih maliganov bodo kazni ostale nespremenjene. Ostali bomo do pijancev neprijazna država.

Ali in koliko bodo oblast stala ta darila, na srečo ni še nihče izračunal. Če sploh lahko. So pa policijski šefi za vsak primer v minulih dneh le poskrbeli za nekaj dodatnega rezervnega cvenka v modri blagajni. Za en teden so s policijskih podstrešij in iz kleti na ceste znosili vse merilnike hitrosti ter z njimi lovili prekrškarje. Nabrali so jih kar 2385, nesrečnežem naj bo v uteho spoznanje, da jih bo zgodovina pomnila kot zadnje, ki so bili kaznovani po starem, doslej najdražjem cestnem zakonu v samostojni Sloveniji.

Biti policist mora zagotovo biti zelo zajebano. Od danes bo to nemara nekaj manj, ljudje pač v teh težkih časih znamo ceniti dobrosrčnost. Posebno ker je daril iz dneva v dan manj. In še posebno ker jih daje država.

Prav neumno bi si bilo te lepe trenutke greniti s spoznanjem, da država jemlje tudi takrat, ko podarja.

Deli s prijatelji