KAZEN

Dariju Južni naložili za 6 milijonov evrov kazni

Objavljeno 01. julij 2013 14.02 | Posodobljeno 01. julij 2013 14.07 | Piše: STA, A. K.

Skladno s sporazumom in danes izrečeno kazensko sankcijo bo moral opraviti 1260 ur družbenokoristnega dela.

Južna je moral kot pogoj za sporazum nakazati 178.000 evrov v humanitarne namene.

LJUBLJANA – Ljubljansko okrožno sodišče je lastniku družbe CGP Dariju Južni po priznanju krivde za očitana kazniva dejanja zlorabe položaja in pranja denarja prisodilo 21 mesecev zaporne kazni, ki jo bo prestal z opravljanjem družbenokoristnega dela, ter plačilo stranske denarne kazni v znesku 1,3 milijona evrov. Družbi CGP mora vrniti 4,5 milijona evrov.

178 tisočakov v humanitarne namene

Južna je moral kot pogoj za sporazum nakazati 178.000 evrov v humanitarne namene. Večina tega denarja bo namenjena bolnišnicam za nakup opreme. Skladno s sporazumom in danes izrečeno kazensko sankcijo bo moral opraviti 1260 ur družbenokoristnega dela. Zdaj sicer še ni znano, kakšno bo to delo, saj bo to stvar dogovora med njim in pristojnim centrom za socialno delo. Sporazuma, ki ga je sprejel, ni več mogoče preklicati, na sklep tudi ni pritožbe. Sodišče je tudi ugodilo predlogu tožilca Boštjana Jegliča in je Južni zamrznilo razpolaganje z državnimi obveznicami, ki jih ima v lasti, s tem pa bo poplačana stranska denarna kazen.

S tožilstvom sta dogovor o priznanju krivde za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja sklenila tudi predsednik uprave CGP Marjan Pezdirc in nekdanji član uprave družbe Martin Štubljar. Sodišče je vsakemu prisodilo leto dni zaporne kazni, ki jo bosta prav tako odslužila z opravljanjem družbenokoristnega dela. Plačati bosta morala tudi vsak po 100.000 evrov stranske denarne kazni.

Siročič ni priznal krivde

Sodnica Katarina Turk Lukan je na današnjem izreku kazenskih sankcij poudarila, da je v celoti sledila sklenjenemu dogovoru med tožilcem in obtoženimi, saj se ji je predlagana kazen zdela primerna glede na priznana očitana kazniva dejanja. »Višina premoženjskopravnega zahtevka pa je v skladu s škodo, ki so jo obtoženi povzročili družbi CGP,« je dejala.

Krivde v tej zadevi pa ni priznal nekdanji član uprave CGP Rajko Siročič. Sojenje se bo zanj nadaljevalo 1. oktobra, ko se bo začela glavna obravnava. Obtoženi sicer na današnji narok za izrek kazenskih sankcij niso prišli. Kot je pojasnila sodnica, so jim vabila bila vročena.

Deli s prijatelji