PREDSEDNIK

Danilo Türk: Ravnanje vlade je nerazumljivo

Objavljeno 06. oktober 2012 18.04 | Posodobljeno 06. oktober 2012 18.08 | Piše: Mi. S., STA

Predsednik Slovenije je precej kritičen do vladnega predloga za dvig stopnje DDV za nekatere storitve in blago, med drugim za časopise in revije.

LJUBLJANA – Slovenija ni v položaju, ko bi morala iskati mednarodno pomoč, je v intervjuju za Večerovo sobotno prilogo ocenil predsednik republike Danilo Türk. Prepričan je, da je naša država sposobna rešiti svoje probleme sama. Predsedniku republike se zdi zelo dobro, da je vlada reformi pokojninskega sistema in trga dela dala v ospredje in zdaj o tem potekajo pogajanja. Türk ministra za delo Andreja Vizjaka ocenjuje za dobrega pogajalca, ki se pogaja fleksibilno in z občutkom za vse udeležence.

Dve reformi za izhod iz krize

Pri pokojninski reformi imamo zato vse možnosti, da nam uspe, je dejal, če bo dovolj fleksibilnosti in modrosti, pa ta uspeh po njegovih besedah ni nemogoč tudi pri delovnopravni reformi. »Če bi ti dve reformi resnično uspešno izpeljali, bi to bil lep napredek in resnično kredibilen signal mednarodnim finančnim trgom,« je dejal predsednik republike, ki se na letošnjih predsedniških volitvah ponovno poteguje za ta položaj.

Türk je spomnil, da je pokojninska reforma lani padla ob pomoči tedanje opozicije. Po njegovem mnenju takrat tudi stopnja zrelosti v odločajočih krogih ni bila zadostna, »stvari so ubrale napačno pot« in prispevale k padcu vlade ter predčasnim volitvam. Medtem pa so se tudi ekonomske razmere zaostrile, je dodal. Ti dogodki so ljudem dali misliti in zato danes razmišljajo odgovorneje, je dejal Türk, ki meni, da je možnost za sprejetje reform večja.

Upa, da bo prevladal razum

Precej kritičnejši je do vladnega predloga za dvig stopnje DDV za nekatere storitve in blago, med drugim za časopise in revije. Kot je dejal, je to zelo slab predlog, ki odseva temeljno nerazumevanje delovanja demokracije, in poudaril, da po izračunih prihodek v proračunu ne bo bistven, »zato se zdi ravnanje vlade še bolj nerazumljivo«. Türk zato upa, da bo v državnem zboru (DZ) »prevladal razum« in tega predloga ne bodo sprejeli.

Kot dosežke v svojem iztekajočem se petletnem mandatu je Türk izpostavil napredovanje v odnosu s sosedami. Močno se je angažiral v procesu reševanja mejnega spora s Hrvaško, v intervjuju pa tudi ocenil, da je s tem bistveno prispeval k rešitvi. Omenil je tudi krepitev odnosov z Italijo in Avstrijo ter posvečanje socialnim vprašanjem, denimo sodelovanje s humanitarnimi organizacijami.

V 'strice iz ozadja' ne verjame

Ponovno kandidaturo pa je, ne da bi kogar koli posebej vpraševal, razglasil marca letos. Dobil je nekaj sugestij od posameznih državljanov in poudaril, da ni imel podpore nobenih organizacij. Tako tudi ne verjame »v teorije o raznih stricih iz ozadja«.

Gre za diskvalifikacijski instrument, je dejal, ki nima nobene podlage. Nadaljeval je, da so se šele po objavi kandidature pojavile razne organizacije in stranke s svojo podporo, ki da je zelo široka in raznovrstna. »Res pa je, da komentatorji te pojave radi poenostavljajo na ideološke formule, zaradi česar mi pripišejo reči, ki niso natančne,« je še dejal predsednik republike, ki drugih kandidatov v predsedniški tekmi ni želel ocenjevati.

Deli s prijatelji