ZA MIR

Danilo Türk: Ne imejmo iluzij

Objavljeno 22. september 2012 19.18 | Posodobljeno 22. september 2012 19.22 | Piše: S. J., STA

Predsednik države je ob dnevu miru povedal, da človek žal vse prehitro zaide na poti nasilja in vojne.

Zbrani za mir.

MIREN – Danes razumemo bolj kot sploh kdaj, kako mnogo različnih dejavnosti je treba za krepitev mednarodnega miru, je v govoru na vseslovenskem zborovanju za mir na Cerju dejal predsednik države Danilo Türk. »Naj bo tudi ta pomnik na Cerju točka, kjer se bomo še zbirali in krepili našo privrženost miru,« je dodal.

Breme svetovnih vojn

»Naša generacija še vedno nosi breme obeh svetovnih vojn in tudi to je razlog, da si nenehno prizadevamo za mir. Ne imejmo iluzij, človek žal vse prehitro zaide na poti nasilja in vojne,« je dejal predsednik in poudaril pomen miru za svet, Slovenijo in še zlasti primorske kraje. Kot je dodal, so prav v teh krajih ljudje še posebno trpeli.

Večjo pozornost je predsednik tokrat namenil mednarodnim razmeram. »Mednarodna skupnost je razvila dobre mehanizme za zagotavljanje varnosti, s pomočjo katerih je število oboroženih spopadov med državami v zadnjem času bistveno upadlo. A današnje grožnje mednarodnemu miru in varnosti so drugačne od tistih v preteklih desetletjih in stoletjih in so v svojem bistvu globalne. Izhajajo iz pojavov, kot so terorizem, mednarodni organizirani kriminal, etnične napetosti in socialna dezintegracija,« je dejal Türk.

Mir ni samoumeven

Opozoril je, da mir ni samoumeven, ampak si je treba zanj nenehno prizadevati. Mir po njegovih besedah zahteva skrben gospodarski in socialni razvoj ter družbeno enakopravnost in pravičnost tako na nacionalni kot na mednarodni ravni, spretno diplomacijo za preprečevanje oz. reševanje konfliktov, predvsem pa močno moralno zavezo. Človekove pravice, vladavina prava, politična stabilnost in demokracija ter človekova varnost so danes ključni dejavniki mednarodnega miru in varnosti, je poudaril predsednik države.

Zbrane je pozdravil tudi mirensko-kostanjeviški župan Zlatko Martin Marušič, prebrana pa je bila tudi poslanica za mir generalnega sekretarja OZN Ban Ki Muna, ki jo je pripravil ob letošnjem mednarodnem dnevu miru. Vseslovenskega zborovanja za mir sta se udeležila tudi kandidat za predsednika države Borut Pahor in poslanec Mirko Brulc.

Obnovljena dostopna pot do Cerja

Vseslovensko zborovanje za mir so na Cerju ob pomniku braniteljem slovenske zemlje tokrat pripravili že četrto leto. Ob današnji slovesnosti so odprli prvi del muzejske zbirke. Tokrat postavljena muzejska zbirka je namenjena spominu na prvo svetovno vojno.

Odprli so tudi obnovljeno dostopno pot do Cerja in uredili okolico pomnika. Za to veliko investicijo je občina Miren - Kostanjevica prejela evropska sredstva prek projekta Kras - Carso. Investicija, vredna 95.000 evrov, je bila izvedena v lanskem letu, z njo pa so poleg protiprašne zaščite na dober kilometer dolgi cesti do pomnika na vrhu Cerja uredili tudi parkirišče za osebna vozila in avtobuse.

Deli s prijatelji