DARILA

Danilo Türk brez nojevega jajca in rakije

Objavljeno 31. marec 2013 11.02 | Posodobljeno 31. marec 2013 11.02 | Piše: STA, D. P.

Komisija podatke o darilih, ki so jih ti prejeli v letu 2012, trenutno še zbira in obdeluje.

Danilo Türk in Janez Janša.

LJUBLJANA – Rok, do katerega morajo funkcionarji Komisiji za preprečevanje korupcije posredovati sezname daril, ki so jih prejeli v preteklem letu, se izteče danes. Komisija podatke o darilih, ki so jih ti prejeli v letu 2012, trenutno še zbira in obdeluje. V poročilih preteklih let pa je šlo v večini primerov za različna protokolarna darila manjše vrednosti.

Protokolarna in priložnostna

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije v 30. členu opredeljuje protokolarna in priložnostna darila. Protokolarna darila so darila funkcionarjem, ki jih podarijo predstavniki drugih državnih organov, drugih držav in mednarodnih organizacij in institucij ob obiskih, gostovanjih ali drugih priložnostih, ter darila, podarjena v podobnih okoliščinah.

Priložnostna darila manjše vrednosti pa so darila ob posebnih priložnostih, ki ne presegajo vrednosti 75 evrov in katerih skupna vrednost v posameznem letu ne presega 150 evrov, če jih podari ista oseba. Če protokolarna ali priložnostna darila presegajo vrednost 75 evrov, postanejo last države, lokalne skupnosti oziroma organizacije, v kateri funkcionar opravlja svojo funkcijo.

Komisija za preprečevanje korupcije podatke o darilih, ki so jih funkcionarji in državni ter drugi organi in organizacije prejeli v preteklem letu, trenutno še zbira oziroma obdeluje. Na njihovi podlagi bo pripravila javni katalog prejetih daril in ga objavila na svojih spletnih straneh.

Nojevo jajce in rakija

Sodeč po javnih katalogih prejetih daril v preteklih letih, gre v večini primerov za različna protokolarna darila manjše vrednosti, kot so vaze, skodelice, spominski krožniki, plakete in knjige.

V seznamu prejetih daril za leto 2011 je sicer mogoče najti tudi izvirnejša darila. Eno od daril uradu predsednika republike je bilo tako nojevo jajce in šal, drugo pa tekaške smuči. V uradu predsednika vlade pa so med drugim prejeli steklenico rakije in milo iz kozjega mleka. Vsa navedena darila so ostala državi.

Funkcionar občine Semič je medtem v letu 2011 prejel dve vstopnici za celodnevno kopanje, funkcionar občine Tržič pa tandemski skok s padalom. Darili očitno nista presegli zakonsko predpisane omejitve vrednosti, zato sta ostali funkcionarjem.

Deli s prijatelji