ISKRENO

Danilo Türk: Bilo je nekaj zelo grdih potez

Objavljeno 24. oktober 2013 21.54 | Posodobljeno 24. oktober 2013 21.54 | Piše: A. K.

Končuje se pomembno obdobje njegovega življenja.

Izjave, ki kakor koli ustvarjajo dvom o nujnosti sodb, so po besedah predsednika nedopustne in nesprejemljive.

LJUBLJANA – Nekdanjemu predsedniku države Danilu Türku se pravica do pisarne bivšega predsednika in sodelavcev, ki mu je pripadala leto dni po končanem mandatu, izteka decembra. S tem se končuje pomembno obdobje njegovega življenja.

Ni imel dovolj moči

Nekdanji predsednik je povedal, da ne bi mogel reči, da je v obdobju, ko je bil predsednik, naredil vse, kar je bil njegov cilj. Ko ni bil ponovno izvoljen, je bil razočaran. Dejal je, da ni imel dovolj organizacijske in mobilizacijske moči strank, ki podpirajo kandidata.

»Bilo je tudi nekaj grdih potez. Meni so pripisovali vse sorte, zelo neresnične stvari so bile v obtoku. Preračunane so bile na to, da zmanjšajo podporo pri ljudeh, da ustvarijo dvom,« je povedal nekdanji predsednik države v intervjuju za revijo Obrazi.

V dilemi, ali naj spremeni priimek ali ne

Ne skriva, da imajo številni ljudje še vedno težave z njegovim nekoliko nenavadnim priimkom. Priznal je, da je bil nekoč v dilemi, ali naj ga spremeni ali ne. »Potem sem si rekel, zakaj pa. S priimkom, ki je nekoliko nenavaden, zahteven za izgovarjavo, moram kaj doseči. Moj priimek mi prav gotovo pri nobeni stvari v življenju ni pomagal,« je še povedal Türk.

Trenutno je zelo zaposlen, med drugim bo potoval po svetu in predaval, angažiran pa je tudi v raznih mednarodnih projektih. Omenjajo ga celo kot človeka, ki bi bil lahko primeren kandidat za naslednika Ban Ki Muna na čelu Združenih narodov. »Volitve bodo leta 2016 in mislim, da je v tem času prva in osnovna stvar podpirati sedanjega generalnega sekretarja,« je še dodal.

Deli s prijatelji