USTRELJENA

Danici so izborili življenje, a ne za dolgo

Objavljeno 12. september 2014 17.23 | Posodobljeno 11. september 2014 22.12 | Piše: E. B.

Medvedka Danica v Italiji poginila, ministrstvo za okolje in intervencijska ekipa na udaru.

Medvedki z mladičema so sledili vse od avgustovskega napada na nabiralca gob. Foto: S.N.

TRENTO  – Zgodba Danice, ki so jo leta 2000 v sklopu projekta ponovne naselitve rjavega medveda v zahodnem delu pokrajine Trento prepeljali iz Slovenije, se je končala tragično.

Naj spomnimo, bilo je konec prejšnjega meseca, ko je medvedka z mladičema srečala 38-letnega italijanskega gobarja, ki je skrit za drevesom, približno z oddaljenosti tridesetih metrov, opazoval družino. Danica, katere ime se v italijanskih medijih pojavlja kot Daniza, je moškega zavohala in ugriznila v nogo, poškodovancu pa so potem pomagali v bolnišnici. Da je žival nevarna, saj je po napadu na gobarja pokončala tudi številne ovce in koze na okoliških kmetijah ter na smrt prestrašila nekega drvarja, so se potem oglasili mnogi in zahtevali odstrel, temu pa je sledil val protestov in peticij.

Le zakaj bi morala žival umreti, če pa se je odzvala nagonsko, ko je branila svoja mladiča, in če človek vdira v njen prostor, ne pozabimo, da se je smrtni napad medveda na človeka na Apeninskem polotoku nazadnje zgodil pred 150 leti, so ministrstvo za okolje spraševali podporniki rjave medvedke in si pridobili naklonjenost podpredsednika Trentinskega Alessandra Olivija, ki se je potem zavzel za prijaznejšo možnost: Danico bi lahko ujeli in namestili v živalskem centru v Castelleru. Odstrel je glasno pokritiziral tudi južnotirolski alpinist Reinhold Messner, okrutnemu obračunu pa je s peticijo na facebooku nasprotovalo še skoraj 15.000 ljudi, številni so se udeležili tudi protestnega shoda pred pokrajinskim sedežem in vpili: »Človek naj se umakne živali, in ne obrnjeno!«

Danici so nazadnje le izborili življenje (čeprav so odločno nasprotovali tudi ujetništvu), a le za nekaj tednov, kot se je izkazalo: gozdna intervencijska ekipa je priljubljeno 19-letno medvedko v noči na četrtek izsledila in jo zadela z uspavalnim sredstvom, vendar je bil odmerek najverjetneje prevelik in je žival ubil. Na nogah je zdaj največje italijansko združenje za zaščito živali Enpa, ki zahteva kaznovanje vseh odgovornih, najprej pa naj odstopi okoljski minister. Gian Luca Galletti in predstavniki pokrajinskih oblasti so zagrešili umor, so prepričani varuhi okolja in opozarjajo, da živali niso krive za urbanizacijo območja, Daničina smrt da je posledica lova na čarovnice in terorističnega ozračja, ki da vladata v obravnavi najšibkejših in najbolj ogroženih. Naj prevzamejo krivdo vsi odgovorni, ki niso zmogli zavarovati uboge živali – in ki se očitno požvižgajo tudi na usodo mladičev, ki naj bi ju ravno tako poskušali ujeti in preseliti. Glasni so tudi v stranki Forza Italija, kjer menijo, da bi se Italija morala sramovati tako brutalnega obračuna in popolnoma brezčutnega odnosa do naravnega okolja, obsojani minister Galletti pa se je tudi že odzval na očitke: »Resnično slaba novica. Smrt medveda je vedno poraz. Zdaj je najpomembneje, da sledimo mladičema in ju zavarujemo. V trentinsko pokrajino smo že poslali zahtevo po pojasnilu, kako so se zadeve razpletale. Vsekakor pa moramo čim prej sprejeti ukrepe, s katerimi bomo preprečili takšne tragedije v prihodnje in zavarovali medvedjo populacijo v italijanskih pokrajinah.«

Da je anestetični strel zelo tvegana poteza, zdaj opozarja tudi italijansko veterinarsko združenje, kaj točno je bilo usodno za Danico, bo že v prihodnjih dneh pokazala obdukcija. Anestezijo je sicer varno odmeriti le po temeljitih pregledih in točnih podatkih o starosti, teži ter drugih zdravstvenih lastnostih živali in morebitnih tegobah. Že sam strel je izjemno stresen dogodek, če pa bitje trpi še za težavami s srcem ali presnovo, je tveganje za tragičen razplet toliko večje.

Tudi Balouja ni več

Naj spomnimo, junija so v francoskih Pirenejih našli poginulega Balouja, ki jim ga je Slovenija podarila leta 2006: enajstletni medved je po ocenah strokovnjakov najverjetneje padel in se usodno poškodoval. V tistem delu Pirenejev živi še okoli 25 medvedov, vsi so slovenskega rodu, Balouja so tam naselili v strogi tajnosti zaradi ostrega nasprotovanja tamkajšnjega prebivalstva okrepitvi populacije rjavega medveda na tistem območju. Balou je domnevno živel predvsem osamljeno, saj ga je 26-letni alfa samec Pyros v skrajnem ljubosumju izločil iz okolice in potisnil vse do španske meje. 

Deli s prijatelji