DAVEK

Danes zadnji dan za prijavo najemnin Dursu, potem kazni

Objavljeno 15. januar 2014 08.05 | Posodobljeno 15. januar 2014 08.05 | Piše: STA, K. K.

Tudi letos napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) prek upravnikov.

LJUBLJANA – Fizične osebe, ki so lani drugim fizičnim osebam oddajale v najem premično ali nepremično premoženje, imajo le še danes čas, da te prihodke prijavijo davčnemu organu. Davčna stopnja znaša 25 odstotkov od prejete najemnine, znižane za stroške.

Novi obrazec

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo zavezanci, ki so v letu 2013 fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje oziroma so navedeno premoženje oddajali v najem zunaj Slovenije, oddati na pristojni davčni urad na predpisanem obrazcu osebno ali po pošti. Napoved je mogoče oddati tudi elektronsko prek sistema eDavki. Obrazec je letos nov in je objavljen na spletni strani davčne uprave, na voljo pa je tudi na vseh davčnih uradih. Novost je tudi, da gre za dokončen davek, kar pomeni, da se prejete najemnine ne vštevajo več v letno dohodninsko osnovo. Normirani stroški po novem znašajo 10, ne več 40 odstotkov.

Globe za zamudnike in lažnivce

Tudi letos napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) prek upravnikov. Akontacijo dohodnine je moral namreč za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati upravnik večstanovanjske stavbe. Če zavezanec ne vloži davčne napovedi ali z vložitvijo zamudi, je predvidena globa od 250 do 400 evrov. Z globo od 400 do 15.000 evrov pa se kaznuje za prekršek posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke.

Deli s prijatelji