BEGUNSKA KRIZA

Danes v državo 1800 beguncev, Janša prepričan, da je Slovenija naredila napako

Objavljeno 17. oktober 2015 13.02 | Posodobljeno 17. oktober 2015 13.13 | Piše: T. L.

Ob prihodu prvih beguncev na Gruškovju sicer poteka vse mirno, prisotni so policisti in civilna zaščita, naslednjo skupino pa pričakujejo v popoldanskem času.

Triletnik ni imel sreče. Oni so je imeli več.

LJUBLJANA, GRUŠKOVJE – V Ljubljani se je začel sestanek Sveta za nacionalno varnost. Pred začetkom seje je Janez Janša, predsednik SDS, dejal, da je Slovenija naredila napako, ker ni sprejela ponujene pomoči Nemčije pri varovanju meje, in da bi Slovenija morala zapreti zeleno mejo po vzoru Madžarske. 

Na Gruškovju: v Sloveniji že prvi begunci image

»Predvsem zaradi preventivnega učinka,« tako Janša. »Napaka je bila tudi, da nismo sprejeli pomoči Nemčije. Po mojih informacijah je Nemčija že prejšnji teden ponudila Sloveniji pomoč za varovanje meje. Naše kapacitete niso ravno največje in pomoč bi bila dobrodošla. Jaz se bojim, da bomo imeli velike težave v primeru, da bo ta begunski val, ki že pljuska čez naše meje, znatno večji kot tisti pred nekaj tedni.« Opozarja, da se utegne situacija še dodatno zaostriti, če se Nemčija odloči zapreti meje.

»Nemčija je včeraj dokončala parlamentarno proceduro za spremembo azilne zakonodaje. Razmere glede tega vprašanja se v Nemčiji drastično spreminjajo. Dva dni nazaj sem poslušal nemško kanclerko, ki je zelo konkretno govorila o tem, tako da bi v Sloveniji morali ravnati bistveno bolj odločno in bistveno hitreje.«

Pričakovanja: danes 1800 beguncev

Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite, pa je po poročanju Večera pred srečanjem dejal, da v Sloveniji danes pričakujejo 1800 beguncev. Večina naj bi jih prišla z vlakom, preostali pa z avtobusi predvsem na mejna prehoda Petišovci in Gruškovje. Če pa bo število beguncev preseglo pričakovanja, pse bo vlada o tem sproti usklajevala. Premier Miro Cerar pred pričetkom sestanka ni želel dajati nobenih izjav, bo pa podal sklepno izjavo predvidoma okrog 14. ure, ko je sklicana konferenca za medije. Sestanek Sveta za nacionalno varnost naj bi trajal dve uri, potem pa bo sledila seja vlade.

Hrvaške železnice so danes sporočile, da v kraju Tovarnik begunce vkrcavajo na poseben vlak, ki jih bo odpeljal do Čakovca in nato naprej do mejnih prehodov Mursko Središće (Petišovci) in Macelj (Gruškovje). Janez Krivec iz Slovenskih železnic je za STA pojasnil, da razmere na terenu spremljajo, za zdaj pa še niso prejeli nobenega navodila oziroma informacije od policije ali notranjega ministrstva o potrebi po večjem številu vagonov ali vlakov za prevoz beguncev. Zmogljivosti imajo sicer pripravljene, je dodal.

Krivec je pojasnil, da potniški promet med Slovenijo in Hrvaško do nadaljnjega ostaja ustavljen, na železnicah pa še ne vedo, kdaj ga bodo ponovno vzpostavili.

Na Gruškovju mirno

Na mejni prehod Gruškovje so danes iz Hrvaške prispeli prvi avtobusi z begunci. Kot je po poročanju STA povedala predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce Caroline Vanburen, jih bodo v registracijskem centru popisali, nato pa razvozili v različne namestitvene centre po državi. Skupine se bodo tam zadržale le nekaj ur. Na Gruškovju trenutno po njenih besedah dela devet predstavnikov visokega komisariata, pridružilo se jim bo tudi nekaj kolegov iz Hrvaške, ostali njihovi predstavniki pa so razporejeni tudi v Petišovce. Ob prihodu prvih beguncev na Gruškovju sicer poteka vse mirno, prisotni so policisti in civilna zaščita, naslednjo skupino pa pričakujejo v popoldanskem času.

Deli s prijatelji