ZADNJE SLOVO LEGENDE

Danes slovo od Slavka Avsenika

Objavljeno 07. julij 2015 09.53 | Posodobljeno 07. julij 2015 09.54 | Piše: Mojca Marot
Ključne besede: Slavko Avsenik

Od zgodnjega dopoldneva se bodo ljubitelji narodno-zabavne glasbe zgrinjali v Begunje.

Odšla je legenda slovenske glasbe.

BEGUNJE NA GORENJSKEM – Danes bo ta gorenjska vasica verjetno premajhna za vse, ki se bodo želeli še zadnjič pokloniti velikanu in začetniku narodno-zabavne glasbe Slavku Avseniku. Krsto z njegovimi posmrtnimi ostanki bodo na domačijo Avsenik pripeljali že v jutranjih urah, od 9. naprej pa se bodo tam lahko od njega, tudi z vpisom v žalno knjigo, poslovili vsi, ki bodo to želeli. Najbližji svojci Slavka Avsenika so se namreč odločili, da bo pogreb odprt za širšo javnost, s čimer bodo vsem, ki to želijo, omogočili, da se bodo lahko od tega izjemnega glasbenika dostojno poslovili. Ob 16. uri je v tamkajšnji župniji predvidena pogrebna sveta maša, ki jo bo ob somaševanju domačega župnika dr. Matjaža Ambrožiča in drugih duhovnikov vodil škof dr. Anton Jamnik. Sledil bo program slovesa na prireditvenem prostoru pred rojstno hišo Avsenikovih. Pogreb bo potekal z državniškimi častmi, zato bo prisotna tudi častna četa, nagovor pa bo imel med drugimi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Skoraj zagotovo bo med govorniki tudi radovljiški župan Ciril Globočnik, saj je bil Slavko Avsenik tudi častni občan Radovljice, neuradno pa smo še izvedeli, da naj bi o življenjski poti izjemnega glasbenika spregovoril pisatelj Ivan Sivec, ki je o fenomenu bratov Avsenik zagovarjal magistrsko nalogo in tudi napisal knjigo. Ob 18. uri naj bi sledilo slovo od pokojnega na domačem pokopališču, kjer naj bi zazvenela tudi skladba Veter nosi pesem mojo, ki jo bo zaigral njegov vnuk Sašo Avsenik s člani svojega ansambla.

Poseben poklon glasbenikov

Poleg govorov bo torej mogoče v Begunjah danes slišati tudi pesem in glasbo. Seveda tisto, ki jo je ustvarjal prav Slavko Avsenik ob sodelovanju brata Vilka Ovsenika. Med drugim mu bo v slovo zapel Slovenski oktet, na prav poseben način pa se mu bodo poklonili glasbeniki iz vse Slovenije, ki bodo v Begunje prišli oblečeni v narodne noše in mu v slovo zapeli eno najlepših domovinskih pesmi Slovenija, od kod lepote tvoje. Ideja za to se je porodila Simonu Golobiču, nekdanjemu članu ansambla Vasovalci, sicer pa izjemnemu poznavalcu narodno-zabavne glasbe, ki že nekaj let zbira in arhivira snovno in nesnovno dediščino vseh slovenskih glasbenikov, ki se ukvarjajo s to zvrstjo. Njegova zbirka je izjemno bogata in bo pomembna ne le za nas, temveč tudi v svetovnem merilu. Poleg diskografije obsega tudi številne fotografije, plakate, zapise in celo inštrumente nekaterih glasbenikov, pa narodne noše in druge neprecenljive primerke, ki bodo nekoč dobili stalni prostor v muzeju v Mengšu. Simon Golobič je za Slovenske novice povedal, da pričakuje, da se bo v Begunjah zbralo od 250 do 350 glasbenikov, morda tudi več. »Žal so nekateri odstotni ali pa v službah. Bodo pa med njimi številna znana imena narodno-zabavne glasbe, saj so prihod že napovedali člani Ansambla Franca Miheliča, Fantje s Praprotna, Alpski kvintet pa tudi mlajši, kot so člani Ansambla Svetlin, Modrijani, Okrogli muzikanti, Vagabundi, Viki Ašič in drugi,« je za Slovenske novice razkril Golobič. In dodal, da upa, da se bo vsem uspelo prebiti do Begunj, saj bo treba računati na prometne zamaške in tudi kakšen zastoj pred Begunjami. Od Slavka Avsenika se namreč ne bodo želeli posloviti samo Slovenci, temveč tudi številni oboževalci njegove glasbe iz tujine, predvsem sosednje Avstrije, pa Nemčije, Švice in drugih dežel, v katerih je narodno-zabavna glasba bila in je še vedno izjemno priljubljena.

Družina Avsenik je pred tremi dnevi na družabnem omrežju facebook na novo oblikovala tudi uradno stran z imenom Slavko Avsenik, ki bo namenjena spremljanju vseh aktivnosti v prihodnosti. »Njegova glasba v svetovnem merilu še vedno zveni iz inštrumentov številnih glasbenikov. In ostaja v srcih milijonov ljubiteljev Avsenikovih melodij. Bodite prvi, ki boste sledili njegovemu poslanstvu v prihodnosti. Če bi Slavko za svojo ljubezen izbral smučarske skoke, bi ostal zemljevid evropske popularne glasbe nespremenjen. Tako pa...« so zapisali za popotnico. Sicer bo današnje slovo od legende mogoče spremljati tudi v neposrednem prenosu Televizije Slovenija.

 

Deli s prijatelji