ZAKON

Danes se lahko poslovite od nezakonitega premoženja

Objavljeno 30. maj 2012 08.25 | Posodobljeno 30. maj 2012 08.27 | Piše: S. J.

Zakon organom pregona ob sumu nezakonito pridobljenega premoženja omogoča finančno preiskavo za pet let nazaj.

Vseeno je, koliko zasluži. Če ne zna z denarjem, bo mesec vedno predolg

LJUBLJANA – Danes začne uporabljati zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (Zopni), ki ga je državni zbor (DZ) sprejel oktobra, uveljavili pa so ga 29. novembra lani. Zakon ima jasen cilj, in sicer odvzem premoženja nezakonitega izvora in zagotavljanje varstva pravic tistih ljudi, ki so premoženje dobile na zakonit način.

Zakon tudi omogoča začasen in trajen odvzem nezakonito pridobljenega premoženja. Vsebinska podlaga za postopek odvzema premoženja se zagotavlja v finančni preiskavi, ki je urejena v Zopniju.

Predlog zakona je v DZ vložilo 38 poslancev s prvopodpisanim Francom Jurijem (Zares)

Tožilec lahko odredi začetek finančne preiskave

Zakon postopkovno zelo natančno določa dejavnosti oziroma povezovanje državnih organov – tožilstva, davčne uprave, carine in policije. Bistvo novega zakona je v tem, da omogoča tožilcu, da odredi začetek finančne preiskave. Ta se lahko začne, ko so v predkazenskem postopku že ugotovljeni razlogi za sum, da je nekdo storil hudo kaznivo dejanje (gre za 21 hudih kaznivih dejanj, za katere je predpisana kazen zapora nad pet let) in da ima osumljenec premoženje, ki presega 50.000 evrov, njegov izvor pa ni znan oziroma to premoženje presega tisto, v zvezi s katerim je plačal predpisane davke in druge prispevke. 

Obrnjeno dokazno breme

O začasnem zavarovanju odvzema na začetku v teku finančne preiskave odloča kazensko sodišče, v nadaljevanju, v pravdnem postopku odvzema pa civilno sodišče, ki nato odloča tudi o dokončnem odvzemu z upoštevanjem načela obrnjenega dokaznega bremena, če je podano očitno nesorazmerje med zakonitimi dohodki in vrednostjo premoženja, oseba pa v postopku ne uspe za verjetno izkazati, da je premoženje pridobila zakonito.

Deli s prijatelji