STE ŽE PRIJAVILI?

Danes se izteče rok za prijavo škode po žledolomu v gozdovih

Objavljeno 12. marec 2014 10.27 | Posodobljeno 12. marec 2014 10.27 | Piše: STA, A. L.

Do 14. marca pa je še čas za prijavo škode, ki jo je zadnja ujma povzročila na kmetijskih zemljiščih, objektih in drugi infrastrukturi.

Posledice žledoloma v Rakovem Škocjanu.

LJUBLJANA – Lastniki gozdov imajo še danes čas, da priglasijo škodo, ki jo je v njihovih gozdovih povzročil letošnji žledolom. Oškodovanci morajo obrazec oddati na pristojno občino. Do 14. marca pa je še čas za prijavo škode, ki jo je zadnja ujma povzročila na kmetijskih zemljiščih, objektih in drugi infrastrukturi.

194 milijonov evrov škode

Lastniki gozdov morajo vložiti priglasitev škode, za podatke o škodi pa bo poskrbel Zavod za gozdove Slovenije. V skladu z dogovorom med Upravo RS za zaščito in reševanje ter Zavodom za gozdove Slovenije se škoda v gozdovih oziroma delež poškodb v gozdovih zaradi posledic žledoloma ocenjuje po gozdnih odsekih, podatki pa bodo uporabljeni za oceno škode po posameznih lastnikih gozdov in gozdnih parcelah. Ta način ocene škode v gozdovih je bil uveden zaradi velike razsežnosti pojava, varnosti popisovalcev ter v pomoč občinam za hitro in učinkovito oceno škode. Po zadnjih ocenah Zavoda za gozdove Slovenije je sicer škode v gozdovih za 194 milijonov evrov.

Tisti, ki so v času od 30. januarja do 10. februarja letos škodo zaradi poplav, visokega snega in žleda utrpeli na kmetijskih zemljiščih, objektih in drugi infrastrukturi, pa imajo časa za prijavo še do 14. marca.

Škodo lahko glede na sklep Uprave RS za zaščito in reševanje prijavijo oškodovanci iz prizadetih občin Posavja, zahodne in vzhodne Štajerske, Gorenjske, osrednje Slovenije, severne Primorske, Dolenjske, Notranjske, Podravja, Koroške in Zasavja. Zbiranje vlog mora biti zaključeno do 14. marca letos, podatki pa do tega dne vneseni v spletno aplikacijo Ajda, je zapisano v sklepu Uprave RS za zaščito in reševanje.

Regijske komisije za ocenjevanje škode bodo kontrolne preglede opravile do 21. marca letos.

Besna narava

Žled, sneg in poplave so konec januarja in v začetku februarja v velikem delu Slovenije za seboj pustili ogromno škode. Škodo na vodotokih ocenjuje Agencija RS za okolje, na kulturni dediščini in v gospodarstvu pristojni ministrstvi, prav tako na državnih cestah, elektrovodih in železnicah.

Deli s prijatelji