PROTEST

Danes se bo vzklikalo pod Cerarjevim oknom

Objavljeno 10. november 2014 08.47 | Posodobljeno 10. november 2014 08.47 | Piše: STA, A. L.

Gre za protestni shod proti privatizaciji.

Luka Mesec, ZL.

LJUBLJANA – Širša vodstva sindikalnih central bodo danes ob 11. uri pred poslopjem vlade organizirala protestni shod proti privatizaciji, pol ure pozneje pa pričakujejo sprejem pri predsedniku vlade Miru Cerarju. Premierju bodo izročili zahteve, med katerimi je takojšnja zaustavitev postopkov prodaje podjetij.

Predsedniki vseh sedmih sindikalnih central so minuli teden poudarili, da Slovenija nima strategije upravljanja državnega premočenja, ki bi odgovorila na pomembna vprašanja razvoja države in na vprašanje, kaj prodaja državnih podjetij pomeni za zaposlene. Glavni cilj prodaje je po njihovem mnenju brezglavo polnjenje proračuna.

Proti razprodaji

Sindikalisti so izpostavili, da niso proti prodaji, temveč proti razprodaji. Za transparenten proces privatizacije je treba najprej izpolniti ustrezne pogoje, med katerimi so popravki prevzemne zakonodaje, okrepitev državne institucije v postopkih ter zaščita sindikalnih zaupnikov in predstavnikov delavcev v organih upravljanja OZN. nadzora, so prepričani.

Sindikaliste bodo na protestih podprli tudi predstavniki ZAL. Tudi v tej parlamentarni stranki si namreč Zec nekaj časa neuspešno prizadevajo za zaustavitev izvajanja prodaje podjetij s seznama, ki ga je DZ potrdil v lanskem letu, saj so prepričani, da bi bilo nadaljevanje postopkov škodljivo z ekonomskega, razvojnega in socialnega vidika. Nazadnje je njihov predlog za to parlamentarni odbor za monetarno politiko in finance zavrnil minuli četrtek.

Deli s prijatelji