NE ZA VSE ENAKO

Danes regres javnim uslužbencem

Objavljeno 05. junij 2013 10.00 | Posodobljeno 05. junij 2013 10.17 | Piše: STA, Mo. S.

Regres za letni dopust za letos bo javnim uslužbencem izplačan različno glede na plačni razred. Zaposleni, ki so uvrščeni v 41. ali višji plačni razred, ga ne bodo dobili.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Javni uslužbenci bodo danes, z majsko plačo, v skladu s sodnimi odločbami prejeli razliko do polnega regresa za lani, hkrati pa bodo upravičenci dobili tudi regres za letos. Ob tem bo že junijska plača, ki jo bo 155.000 javnih uslužbencev prejelo julija, različno nižja, saj bo vsebovala vse dogovorjene varčevalne ukrepe za zmanjšanje plačne mase.

Vsi ga ne bodo dobili

Regres za letni dopust za letos bo javnim uslužbencem izplačan različno glede na plačni razred. Zaposleni, ki so uvrščeni v 41. ali višji plačni razred, ga ne bodo dobili. Prav tako bo javnim uslužbencem, ki so do tega upravičeni, danes izplačana razlika do polnega lanskega regresa, skupaj z zamudnimi obrestmi.

Nižje osnovne plače

S 1. junijem se je začela uporabljati zakonodaja, ki udejanja dogovor med vlado in sindikati javnega sektorja o zmanjšanju plačne mase, ukrepi pa naj bi veljali letos in prihodnje leto. Čeprav dogovora o varčevalnih ukrepih z vlado niso podpisali vsi sindikati, bo ta veljal za ves javni sektor. Tako novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju do konca leta 2014 udejanja spremenjeno plačno lestvico. Osnovne plače javnih uslužbencev bodo z junijsko plačo nižje od pol odstotka do blizu pet odstotkov.

Dodatni ukrepi

Novela se bo v skladu s spremenjenima zakonoma o sodniški službi ter o državnem pravobranilstvu uporabljala tudi za določanje plač sodnikov ter državnih pravobranilcev in njihovih pomočnikov. Med pomembnejšimi ukrepi so še delna zamrznitev kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, zamik izplačila zaostalih napredovanj, zamrznitev novih napredovanj in delovne uspešnosti ter zmanjševanje števila zaposlenih za en odstotek na letni ravni.

V izplačila javnim uslužbencem posega tudi spremenjen zakon o izvrševanju državnega proračuna za leti 2013 in 2014. Funkcionarjem znižuje nadomestilo plače za čas odsotnosti z dela, omejuje napredovanja javnih uslužbencev, jim znižuje premije kolektivnega zavarovanja ter določa višino regresa.

Deli s prijatelji