ODLOČITEV

Danes referendum in županske volitve

Objavljeno 25. marec 2012 09.51 | Posodobljeno 25. marec 2012 09.52 | Piše: Mo. S., STA

Na referendumu ima pravico glasovati okrog 1.711.800 volivk in volivcev.

Začel se je volilni molk, sobota je dan za razmislek.

LJUBLJANA – Po Sloveniji se je ob 7. uri odprlo 3370 rednih volišč, na katerih se bodo volivke in volivci izrekali o družinskem zakoniku. V šestih občinah – Ljubljani, Slovenj Gradcu, Krškem, Bovcu, Dupleku in Destrniku – pa bodo odločali tudi o novih županih.

1,7 milijona upravičencev

Na referendumu bodo volivke in volivci odločali o zakoniku, ki ga je državni zbor sprejel 16. junija lani. Če bo zakonik danes potrjen, bo začel veljati 15 dni po objavi v uradnem listu, uporabljati pa se bo začel eno leto po njegovi uveljavitvi. Če ga bodo volivci zavrnili, pa DZ v letu dni od odločitve na referendumu ne bo smel sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju s to odločitvijo.

Na referendumu ima pravico glasovati okrog 1,711.800 volivk in volivcev.

Županske volitve v šestih občinah

V šestih občinah bodo danes potekale tudi nadomestne županske volitve, saj so bili njihovi župani decembra lani na predčasnih parlamentarnih volitvah izvoljeni za poslance. V petih občinah so nove župane, ki bodo občine vodili do rednih lokalnih volitev, torej dobri dve leti in pol, izvolili pred dvema tednoma. Takrat so se prvič na volišča odpravili tudi v Slovenj Gradcu, Krškem, Dupleku, Bovcu in Destrniku. Ker pa nobeden od županskih kandidatov ni dobil večine glasov, bo odločal današnji drugi krog, v katerem se bosta pomerila pred 14 dnevi najuspešnejša kandidata.

Prvi krog v Ljubljani

Prvi krog nadomestnih županskih volitev bo danes v prestolnici, kjer si župansko mesto želi osem kandidatov. Po navedbah tajnika mestne volilne komisije Gregorja Riglerja je danes na območju Mestne občine Ljubljana (Mol) odprtih 228 rednih volišč, ki so enotna tako za glasovanje na referendumu o družinskem zakoniku kot tudi na županskih volitvah.

Molk do 19. ure

Volišča se bodo zaprla ob 19. uri. Vse do takrat pa še vedno velja volilni molk, ko je prepovedano vsakršno prepričevanje volivcev. Morebitne kršitve volilnega molka lahko volivke in volivci sporočijo na telefonsko številko 080 2113.

Deli s prijatelji