PRAZNUJEMO

Danes praznik vrnitve Primorske matični domovini

Objavljeno 15. september 2015 13.44 | Posodobljeno 15. september 2015 13.45 | Piše: STA, T. Pa.

Ob današnjem državnem prazniku bo v uradu predsednika republike dan odprtih vrat.

Predsednik republike Borut Pahor.

LJUBLJANA – Danes, 15. septembra, praznujemo državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini. Na letošnji osrednji slovesnosti v Tolminu je slavnostni govornik, predsednik DZ Milan Brglez, poudaril narodni boj Primorcev ter opozoril, da je bila Primorska najpogosteje preizkušani del slovenskega nacionalnega ozemlja.

Vrnitev Primorske k matični domovini praznujemo v spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947. Pogodba je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. Praznik vrnitve Primorske k matični domovini je državni praznik od leta 2006, vendar to ni dela prost dan.

Ob današnjem državnem prazniku je v uradu predsednika republike dan odprtih vrat, pred predsedniško palačo pa postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Predsednik republike Borut Pahor je praznični dan simbolno izbral tudi za posebno slovesnost, na kateri bo Primorskemu dnevniku ob 70-letnici delovanja izročil srebrni red za zasluge za prispevek k ohranjanju nacionalne pripadnosti Slovencev v Italiji, Društvu slovenskih izobražencev pa red za zasluge za skrbno in sistematično ustvarjanje prostora za dialog na študijskih dnevih Draga.

Deli s prijatelji