V PIRANU

Danes pogreb 
potapljača Sama

Objavljeno 10. avgust 2010 22.46 | Posodobljeno 10. avgust 2010 22.46 | Piše: Iztok Umer

Starši so včeraj v Slovenijo pripeljali truplo Sama Alajbegoviča

Našli so ga deset metrov pod gladino.
PIRAN – Primerjava izsledkov obdukcije in izvedeniški pregled opreme naj bi dala odgovor, kaj je med preizkusom potapljaške opreme na zaprti sistem, imenovane rebreather, med potopom 25. julija pri Miramaru botrovalo smrti dveh slovenskih potapljačev, 41-letnega Sama Alajbegoviča in deset let mlajšega Žige Dobrajca.

Tehnični del izvedenskega mnenja je sodišče zaupalo vojaškemu mornariškemu poveljstvu potapljačev v La Spezii, strokovnjakom, ki to opremo uporabljajo že desetletja. Truplo ponesrečenega Alajbegoviča so starši danes končno odpeljali iz Trsta, njegov pogreb bo v sredo ob 17. uri na piranskem pokopališču, medtem ko je Dobrajčevo truplo še v Trstu.

Tožilstvo je po nesreči že odredilo obvestilo o preiskavi proti trem osebam, tržaškemu proizvajalcu opreme in dvema inštruktorjema družbe NUET, ki sta organizirala tečaj z omenjeno opremo. Po poročanju časnika Il Piccolo bodo izvedenci iz La Spezie za izdelavo mnenja potrebovali vsaj dva meseca.

Tržaški dnevnik tudi poroča, da naj bi sodnomedicinska obdukcija pokazala, da sta bila oba potapljača zdrava, rečeno v športnem žargonu, v polni formi, na njiju niso odkrili nobenih znakov akutnih bolezni. Vzrok usodnega potopa naj bi zatorej bila tehnična napaka na opremi.


VEČ V TISKANI IZDAJI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Pred šestimi leti enaka nesreča

 


 

Deli s prijatelji