VREMENSKA

Danes lahko še sneži do nižin, v naslednjih dneh pa ...

Objavljeno 10. februar 2016 14.06 | Posodobljeno 10. februar 2016 09.58 | Piše: Mo. S.

Čeprav je kazalo, da bo ta teden še snežilo, so se zdaj napovedi spremenile.

LJUBLJANA – Čeprav so še nedavne vremenske napovedi kazale, da lahko do nižin sneži danes, v četrtek in še konec tedna, se je zdaj očitno to spremenilo. Najnovejša vremenska napoved Agencije RS za okolje (Arso) namreč pravi, da bomo v prihodnjih dneh imeli oblake z občasnim dežjem, čeprav nekateri izračuni še vedno kažejo na snežinke.

»Izračuni se malo razlikujejo,« nam je povedal dežurni vremenoslovec pri Arsu Andrej Pečenko. Zadnji izračuni so tako pokazali na manj padavin v petek in za vikend kot prejšnji. Morda bo v torek malo več padavin, vendar je do takrat še daleč. V glavnem bo po nižinah rahlo deževalo, seveda ne ves čas, temveč občasno, s prekinitvami.

Danes lahko sneži, pozneje je to manj verjetno

Danes se bo meja sneženja sicer ob močnejših padavinah občasno lahko spustila do nižin, vmes pa lahko tudi zagrmi. Popoldne se bo veter umiril, padavine bodo slabele in zvečer ponehale. Najvišje dnevne temperature od 1 do 6, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

Ponoči se bo zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do –5, v alpskih dolinah do –10, ob morju okoli 3 stopinje. V četrtek bo večinoma jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Proti večeru se bo pooblačilo, zvečer in ponoči pa se bodo od jugozahoda spet začele pojavljati rahle padavine. Čez dan se bo ogrelo do 12 stopinj. V petek bodo padavine dopoldne ponehale, najkasneje na severovzhodu. Popoldne se bo delno zjasnilo. V soboto bo pretežno oblačno, spet se bodo pojavile rahle padavine.

Temperature se bodo malce znižale, ne bodo pa zelo zimske, razen ob jutrih po morebitnih jasnih nočeh, nam je pojasnil Pečenko. Podobno vreme se bo torej nadaljevalo tudi ob koncu tedna.

Reke in morje lahko poplavijo

Reke Vipava, Reka, Dragonja, Ljubljanica so presegle opozorilne pretoke in se v manjšem obsegu razlivajo na območjih pogostih poplav. Dopoldne bodo reke v večjem delu Slovenije še naraščale, po večini do velikih pretokov. Ponekod lahko pride do manjših razlivanj. Danes bo povišana gladina morja, visoki bodo tudi valovi, zato bo morje na izpostavljenih mestih lahko poplavilo nižje dele obale.

»V visokogorju Julijskih Alp je velika nevarnost snežnih plazov (4. stopnja), drugod je nevarnost snežnih plazov po večini 3. stopnje,« so zapisali. Prav tako še vedno velja opozorilo za močan veter. Ta lahko dopoldne ponekod v severni Sloveniji v sunkih presega hitrost 70 kilometrov na uro.

Deli s prijatelji