SONČEV OBRAT

Danes je najdaljši dan v letu

Objavljeno 21. junij 2013 09.24 | Posodobljeno 21. junij 2013 09.24 | Piše: A. L.

Ob poletnem Sončevem obratu, s katerim se zamenja letni čas, je Sonce ob poldnevu najvišje nad ekvatorjem.

Močno sonce ne prizanaša nikomur v Evropi.

LJUBLJANA – Ob visokih temperaturah, ki so v preteklih dneh zajele naše kraje, bomo danes vkorakali tudi v koledarsko poletje. Najtoplejši letni čas se začne ob 7.04 po našem času.

V prvih poletnih dneh bo po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) vročina postopno popustila. Medtem ko bodo danes temperature v več delih države še presegle 30 stopinj Celzija, za vikend napovedujejo spremenljivo oblačno vreme, za nedeljo pa predvsem v notranjosti države tudi krajevne plohe in posamezne nevihte. Poletje v koledarju nastopi na najdaljši dan v letu, ki ga imenujemo tudi kres.

Ob poletnem Sončevem obratu (solsticiju), s katerim se zamenja letni čas, je Sonce ob poldnevu najvišje nad ekvatorjem.

Jesen ob enakonočju

S tem pojavom so povezani tudi različni načini čaščenja Sonca v različnih kulturah. Za ta čas je tako tudi v naših krajih še iz poganskih časov značilno kurjenje kresov, od koder izvira praznovanje kresne noči. Krščanstvo pa je za to obdobje uvedlo praznik Janeza Krstnika, ki goduje 24. junija. Na ta dan med drugim ponekod zagorijo t. i. Janezovi oziroma šentjanževi kresovi. Krstnik je tudi edini svetnik, čigar rojstvo katoliška cerkev proslavlja s posebnim praznikom.

Jesen bo poletje nasledila ob enakonočju, ki bo 22. septembra.

Odprta vrata na Golovcu

Tako kot ob vsaki menjavi časov v Astronomsko geofizikalnem observatoriju Golovec tudi danes za obiskovalce odpirajo svoja vrata. Na ljubljanskem Golovcu bodo tako astronomi obiskovalcem razkazali observatorij, opremo in astronomsko knjižnico. Pripravili bodo tudi več krajših predavanj o tem, kaj se tedaj vidi na nebu, o našem osončju, o galaksiji in kozmosu. Prav tako bodo prikazali delovanje našega največjega 70-centimetrskega robotskega teleskopa Vega, v primeru jasnega vremena pa bo zvečer mogoče tudi opazovanje nebesnih objektov z več manjšimi teleskopi.

Deli s prijatelji