HEKTOLITER

Danes hektoliter, jutri rojstni dan

Objavljeno 25. julij 2017 13.45 | Posodobljeno 25. julij 2017 13.45 | Piše: Aleksander Brudar

Francka Žitnik je z Danino pijačo proslavila 79 let.

Joli in srečna nagrajenka Francka. Foto: Igor Modic

VODICE – Pri Žitnikovih v Vodicah je bilo v soboto zelo veselo, saj so s pomočjo Slovenskih novic prišli do hektolitra osvežilnih pijač blagovne znamke Dana. »Zelo sem bila vesela in presenečena,« nam takoj potem, ko smo ji dostavili zvrhan koš polnih plastenk, pove Francka Žitnik. Nagrada ne bi mogla priti ob bolj pravem času, saj je le dan zatem praznovala 79. rojstni dan. Razloži nam, da je v želji, da bi tokrat le zadela hektoliter pijač, pridno pošiljala nagradne kupone. Večje sreče v zvezi s sodelovanjem v takšnih in drugačnih igrah doslej ni imela. Spomnila se je le dogodka izpred več let, ko je na pošti kupovala srečke in enkrat zadela manjšo denarno nagrado. »Še poštarka je rekla, da do takrat nihče ni zadel,« se nasmeji: »En dan prej sem celo sanjala, naj srečko kupim in da bom zadela.« In res, to se je tudi zgodilo.

Vedno močna

57 let sta že skupaj zakonca Žitnik iz Vodic.

Francka, ki z možem Jožetom živi že 57 let, pravi, da so leta skupnega življenja kar hitro minila. »Drug do drugega moraš biti spoštljiv, pa rad se moraš imeti in odpuščati, če kaj pride vmes,« nam izda recept za dolgo zakonsko življenje. V vseh teh letih ji, tako kot možu, zdravje ni kaj prida služilo. Jože, med drugim navdušen balinar, četudi jih šteje 82, je že uspešno premagal težko bolezen. Njegova žena pa se je morala zaradi srčnega infarkta upokojiti pri 44 letih. V šali dodaja, da jo še danes čaka toliko pregledov in posegov, da ji je mož rekel, da bo morala že zaradi tega živeti še 10 let.
Kljub vsem težkim trenutkom se Žitnikova nista predala. »Vse smo preživeli,« pravi in na vprašanje, kje črpajo to moč, odgovori, da se vedno spomni maminih besed: »Kar je veselo, naj tako ostane. Kar je žalostno, bo minilo in skupaj se združilo. A bo spet srednja pot ostala srečna.« In doda: »Nismo paničarji, ampak imamo moč.«

Vnukinjina torta

Nismo paničarji, ampak imamo moč.

Francka je med pogovorom večkrat pohvalila snaho Minko. Pravi, da si ves čas pomagajo in da so se takoj, ko se je priselila v hišo, dogovorili, da bodo probleme vedno reševali sproti in da tako ne bo kakšnih zamer. »To je ženska z veliko energije in moči. Včasih malo počije, potem pa je spet zagnana. To človeka gor drži, da dela in da ima neke cilje,« vskoči Minka. Francka in Jože imata dva sinova ter enega vnuka in eno vnukinjo. Slednja bo kmalu zagotovo postala priznana slaščičarka. Ne samo zato, ker je naredila slaščičarsko šolo, ampak tudi zato, ker ima velik talent. Nič čudnega torej, da si je Francka zaželela prav rojstnodnevno torto, ki je nastala izpod Sarinih rok. Z njo se bodo posladkali pojutrišnjem.

Deli s prijatelji