ODLOČITEV

Danes dan D za vlado narodne enotnosti

Objavljeno 03. januar 2012 09.12 | Posodobljeno 03. januar 2012 09.12 | Piše: D. P., STA

V teh dneh bo predsednik republike Danilo Türk začel drugi krog pogovorov s poslanskimi skupinami.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – Trio strank, ki ga sestavljajo Lista Virant, SLS in DeSUS, danes od poslanskih skupin pričakuje odgovor na pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti. Za tako vlado je sicer malo verjetnosti, saj nad njo neuradno nista navdušeni največji stranki, Pozitivna Slovenija in SDS.

Če podpore ne bo, sledijo nova pogajanja

Kljub strinjanju večine strank, da prvo priložnost za sestavo vlade dobi relativni zmagovalec volitev Zoran Janković, pa se je sredinski trojček zavzel za povezovalnega mandatarja. Če danes soglasja za tako vlado ne dobijo, bodo nadaljevali pogajanja za sestavo koalicije. V teh dneh bo predsednik republike Danilo Türk začel drugi krog pogovorov s poslanskimi skupinami.

Pahorjevi podpirajo Jankovića

SD je že napovedala podporo Jankoviću, s katerim je v odsotnosti predsednika stranke Boruta Pahorja v petek pregledala koalicijsko pogodbo. SLS se bo sestala na seji poslanske skupine, vodstvo SLS pa naj bi se po neuradnih podatkih sestalo tudi z Jankovićem, čeprav so koalicijsko sodelovanje z njim izključili.

Virantovi z Janšo

Lista Virant bo v primeru »plana B« nadaljevala pogajanja z Jankovićem in začela pogovore s prvakom SDS Janezom Janšo. Ta je Listi Virant, SLS, DeSUS in NSi že poslal osnutek koalicijske pogodbe za primer, če Jankoviću koalicije ne bi uspelo sestaviti. Virant je sicer javno povedal, da je Janši dejal, da mora v primeru, če želi postati resna alternativa, s koalicijsko pogodbo nastopiti »malce manj sramežljivo«. Do vlade narodne enotnosti se bo danes na seji poslanske skupine opredelila tudi NSi. Ta je koalicijo z Jankovićem že zavrnila.

Deli s prijatelji