1. SEPTEMBER

Danes bo prvič sedlo v šolske klopi 21.886 otrok

Objavljeno 01. september 2014 09.04 | Posodobljeno 01. september 2014 09.21 | Piše: STA, P. J.

Danes se začenja novo šolsko leto.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Za 167.751 osnovnošolcev in okoli 75.500 srednješolcev se danes začenja šolsko leto. Pri tem bo 21.886 učencev 1. razreda v šolske klopi sedlo prvič, kar je največja generacija prvošolčkov v zadnjih 10 letih. Policija vse voznike poziva, naj vozijo počasi, vse druge udeležence v prometu pa, da naj bodo v prometu previdni.

Skrbeli bodo za varnost otrok

Dejavnosti policije za zagotavljanje varnosti otrok na poti v šolo in iz nje sicer potekajo že nekaj časa, več pa jih bo zlasti v prvih šolskih dneh. Tako policisti napovedujejo, da bodo do 12. septembra bolj navzoči v okolici šol in vrtcev, po varnih poteh pa bodo spremljali tudi prvošolčke.

Med drugim bodo policisti v okolici šol izvajali poostren nadzor prometa, preverjali opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi v nočnem času ali ob zmanjšani vidljivosti, preverjali tehnično brezhibnost vozil in pravilno parkiranje.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo bo na prvi šolski dan obiskal Srednjo zdravstveno šolo v Ljubljani, kjer se bo najprej srečal z vodstvom šole, nato pa mu bodo dijakinje in dijaki prikazali praktični del izobraževanja. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel ter v. d. direktorja Javne agencije RS za varnost prometa Igor Velov bosta obiskala osnovno šolo Bršljin, kjer se bosta učenkam in učencem med drugim pridružila na vožnji s šolskim avtobusom, minister pa bo tudi sprejel prvošolce in jim simbolno podelil rutice.

Pozor, otroci na cesti

Predsednik DZ Milan Brglez bo skupaj s prostovoljci Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije sodeloval pri akciji za večjo varnost osnovnošolcev Pozor, otroci na cesti, predsednik republike Borut Pahor pa bo obiskal osnovno šolo Poljane, kjer bo prvošolce pospremil v novo šolsko leto. Več aktivnosti na šolah bo imel tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Večjih sprememb za učence in dijake v letošnjem šolskem letu ni. Še največ sprememb je v osnovnih šolah, kjer bodo v 2. razred osnovne šole letos začeli uvajati prvi tuji jezik. V 4. razredih se bo začelo uvajanje neobveznih izbirnih predmetov, v 7. razredih pa uvajanje drugega tujega jezika kot neobveznega izbirnega predmeta.
 

Deli s prijatelji