KRIZA

Dan varčevanja: a še komu sploh uspe kaj dati na stran?

Objavljeno 31. oktober 2013 08.58 | Posodobljeno 31. oktober 2013 08.58 | Piše: STA, D. P.
Ključne besede: varčevanje

Po podatkih Banke Slovenije so imele slovenske banke konec letošnjega avgusta za dobrih 14,5 milijarde evrov vlog gospodinjstev, kar je 2,2 odstotka manj kot pred letom dni.

Pokojnine bodo nižje, računi pa enako visoki.

LJUBLJANA – Danes je svetovni dan varčevanja. Obeležujemo ga že od leta 1924, ko so se v Milanu zbrali predstavniki 700 hranilnic iz 27 držav ter z razglasitvijo svetovnega dneva varčevanja posameznike in gospodarske družbe opozorili na pomembnost varčevanja. V času zdajšnje svetovne gospodarske krize je varčevanje še pomembnejše.

Polog na bančni račun

Slovenci najpogosteje varčujemo s pologi denarja na bančne račune. Po podatkih Banke Slovenije so imele slovenske banke konec letošnjega avgusta za dobrih 14,5 milijarde evrov vlog gospodinjstev, kar je 2,2 odstotka manj kot pred letom dni.

Varčni narod

Stopnja varčevanja gospodinjstev se sicer v Sloveniji že od leta 2007 večinoma zmanjšuje, kljub temu pa Slovenci veljamo za varčen narod. Lani so slovenska gospodinjstva privarčevala 12 odstotkov razpoložljivega dohodka.

Varčevanje je priporočljivo, četudi nam na mesec uspe privarčevati le nekaj evrov, pravijo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Prihranki so dosegljivi prav za vsakega, in sicer z varčnostjo pri rednih izdatkih (npr. pri potrošnji energije), s premišljenimi nakupi in seveda z informirano primerjavo in izbiro najugodnejšega ponudnika, dodajajo.

Deli s prijatelji