MANDATAR?

Dan odločitve o Jankoviću

Objavljeno 11. januar 2012 08.13 | Posodobljeno 11. januar 2012 08.13 | Piše: Mo. S./STA

Če bo Janković potrjen za mandatarja, bo lahko začel uradno sestavljati vlado.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Državni zbor (DZ) bo na današnji seji glasoval o predlogu predsednika države Danila Türka, naj za mandatarja za sestavo vlade imenuje predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Ta ima sicer zagotovljenih le 44 glasov, čeprav sam zatrjuje, da jih ima dovolj.

Podpora SD in DeSUS

Do danes so namreč podporo Jankoviću napovedali v SD in DeSUS, ki imajo skupaj z Jankovićevo Pozitivno Slovenijo 44 glasov. Podporo pa so mu odrekli v SDS, Listi Virant, SLS in NSi. Tudi poslanca manjšin sta povedala, da v kolikor bi morala biti potrebni 45. oziroma 46. glas, Jankovića ne bosta podprla.

Virant: Enotni smo

Prav zato se v javnosti pojavljajo ugibanja o tem, ali bi Jankovića utegnil podpreti kdo od poslancev iz strank, ki so mu odrekle podporo. Na to je v torek nakazal tudi sam Janković. Pri tem se sicer v javnosti največkrat omenja poslance Liste Virant, ki pa zatrjujejo, da so enotni. A je hkrati tudi na drugi strani mogoče slišati opozorila, da Jankovića lahko ne podpre kdo iz strank, ki so mu napovedale podporo.

Dan D

Seja se bo sicer začela ob 12. uri, predvidenih je šest ur in pol razprave, glasovanje pa bo tajno.

Če bo Janković potrjen za mandatarja, bo lahko začel uradno sestavljati vlado, v nasprotnem primeru pa lahko predsednik republike predlaga drugega mandatarja ali ponovno Jankovića, kandidata za mandatarja pa lahko predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

Deli s prijatelji