ŠE POMNITE?

Dan, ko so pionirčki postali mladinci

Objavljeno 25. maj 2012 15.47 | Posodobljeno 25. maj 2012 15.48 | Piše: T. L.

V imenu bratstva in enotnosti so mladi iz nekdanje Jugoslavije praznovali dan mladosti.

Deklica, ki je bila leta 1987 izbrana za predajo štafete.

LJUBLJANA – V zgodovini rajnke Jugoslavije je imel 25. maj prav poseben pomen, ko naj bi mladi vseh republik nekdanje skupne države praznovali svoj dan. Dan mladosti in čudovite prihodnosti. Vse skupaj se je začelo davnega leta 1945, ko je Centralni komite Zveze komunistične mladine Jugoslavije sprejel sklep o prirejanju štafete mladosti v počastitev rojstnega dne predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Tito – sicer je bil rojen 7. maja 1892 – pa je leta 1957 dogajanje preimenoval v dan mladosti. Vrhunec množične manifestacije, ki se je vsako leto zgodil na štadionu JLA v Beogradu, je bila predaja štafetne palice Titu, pospremljeno z rojstnodnevnim voščilom Titu, 25. maj pa je bil velik dan tudi za pionirje (današnji starejši dečki), saj so postali mladinci. 

Štafetna palica ni bila za vsakogar

Za vse tiste, ki so čase štafete mladosti zamudili: štafeta je potovala po vseh republikah nekdanje države, eden od njih pa je štafeto na zaključni prireditvi na štadionu JNA v Beogradu predal Titu. In še nekaj: štafete ni mogel nositi kar vsak, v ožji izbor so prišli le tisti, ki so bili odlični učenci ali so se izkazali z dosežki na področju športa in kulture ali kako drugače izstopali po svojem družbenem delovanju. Skratka, držati štafeto mladosti v rokah je bila velika čast za vsakogar, najbolj pa za tistega, ki je predal štafeto Titu. Na štadionu se je namreč zbralo na tisoče ljudi, manifestacijo pa so Jugoslovani spremljali v neposrednem televizijskem prenosu.

Tudi po smrti

Tudi po Titovi smrti leta 1980 se je množična manifestacija nadaljevala: sprejet je bil namreč sklep, da se praznovanje dneva mladosti nadaljuje pod geslom Tudi po Titu – Tito. Zadnja štafeta mladosti se je zgodila leta 1988, osem let po Titovi smrti. Naslednji dve leti se je praznovanje dneva mladosti odvijalo v obliki festivalov, rockovskih koncertov in podobnih prireditev, tovrstna tradicija pa se je ohranila še dandanes.  

V imenu bratstva in enotnosti so nosilci štafete prihajali iz vseh republik in pokrajin nekdanje države. Nihče se namreč ni smel počutiti zapostavljenega, med nosilci pa najdemo tudi nekaj znanih Slovencev, denimo leta 1965, ob 20. obletnici štafete mladosti, je bil zadnji nosilec štafete telovadec in olimpijski zmagovalec Miro Cerar, leta 1987 pa je alpinistka Marija Štremfelj štafeto ponesla z vrha Triglava. 

Poglejte si posnetek predaje štafete mladosti iz davnega leta 1987.

Deli s prijatelji