NA KOŽO

Dan D za Hrvaško

Objavljeno 21. junij 2016 00.35 | Posodobljeno 21. junij 2016 00.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Išče se rešitev, kako južne sosede obraniti pred huliganizmom.

Rok Tamše. Foto S. N.

Pri naših južnih sosedih se dogaja toliko turbulentnega, da jim sploh ne gre zavidati. Včeraj so razpustili še parlament, potem ko je že padla vlada, obetajo se predčasne parlamentarne volitve. Pa se to povprečnega Hrvata niti ne dotakne tako močno kot izpadi hrvaških huliganov na evropskem nogometnem prvenstvu v Franciji, kjer so z metanjem bakel na igrišče in topovskim udarom prekinili tekmo med reprezentancama Hrvaške in Češke. Groza in sramota! Da bo mora še večja, so tekmo prekinili v obdobju, ko so priljubljeni ognjeni že imeli zmago praktično v žepu. Pretresljivi dogodki so jim zbili osredotočenost na igro, Čehi so to spretno izkoristili z izenačenjem rezultata.

Toda sam izid v celi zgodbi nima posebne teže, saj na Hrvaškem vsi v strahu pričakujejo kazen iz pisarn Evropske nogometne zveze (Uefa). Od petkovih incidentov v Saint-Etiennu, kjer so hrvaškim huliganom pomagali domači ultrasi, je glavna tema na Hrvaškem prav velika sramota, ki jo je kopica primitivcev, sumijo tudi na plačance, povzročila ugledu države, ki že tako in tako trpi zaradi zavožene politike, korupcije, gospodarskega kriminala in drugih nečednih rabot. Saj ne da bi se hinavsko naslajal nad težavami drugih, toda ko spremljaš dogajanje na južni strani Kolpe, si zamrmraš, da je pa res lahko vse skupaj še precej slabše kot v Sloveniji, kjer prav tako zaznavamo preveč negativnih stvari na vseh področjih. Torej smo pravšnji, da gremo malo južneje na dopust in se ob ribi, vinu in Dragojeviću medsebojno tolažimo.

Hrvaški nogometaši bodo danes odigrali tretjo tekmo na EP proti Španiji v Bordeauxu. Če se bo ponovil incident, bodo kockasti leteli s turnirja. Hrvaška bi bila s tem ponižana do amena, nogometno sesuta in še bolj razklana v razpravah, zakaj že huligani tako primitivno in nasilno izražajo svoje nezadovoljstvo z vodilnima človekoma hrvaškega nogometa, predsednikom zveze Davorjem Šukerjem in resničnim šefom Zdravkom Mamićem. Morda pa je le napočil trenutek, da oba zelo pozorno prisluhneta šefu slovenskega nogometa Aleksandru Čeferinu, ki kandidira za predsednika Uefe. Če že ne te dni v Franciji, pa na dopustu v Dalmaciji, kjer bi lahko ob ribi, vinu in Dragojeviću našli rešitev, kako južne sosede obraniti pred huliganizmom. Sicer lahko zlovešči val pljuskne tudi v naše kraje. 

Deli s prijatelji