JAVNI USLUŽBENCI

Dan D: na računih prvič nižje plače

Objavljeno 05. julij 2012 09.19 | Posodobljeno 05. julij 2012 09.19 | Piše: T. L., STA

V najvišjem, 65. plačnem razredu se bo osnovna plača s 5890 evrov znižala za 471 evrov, na 5419.

LJUBLJANA – Večina uslužbencev v javnem sektorju bo danes dobila izplačano junijsko plačo, ki bo v skladu z zakonom o uravnoteženju javnih financ nižja za osem odstotkov, hkrati pa so končno odpravljena plačna nesorazmerja. Tako za večino javnih uslužbencev odprava nesorazmerij blaži znižanje vrednosti plačnih razredov za osem odstotkov.

Javni uslužbenec v 13. plačnem razredu je imel po podatkih vlade januarja lani dobrih 766 evrov osnovne plače. Njegova osnovna plača bo odslej nižja za okoli 61 evrov in bo znašala 705 evrov. Javnim uslužbencem v 30. plačnem razredu se bo osnovna plača z okoli 1492 evrov znižala za 119 evrov, in sicer na 1373 evrov. V najvišjem, 65. plačnem razredu se bo osnovna plača s 5890 evrov znižala za 471 evrov, na 5419.

Nižje plače tudi v vzgoji in izobraževanju

Približno 30 odstotkom zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja se plača znižuje za osem odstotkov, ker so bili ob prehodu na nov plačni sistem že uvrščeni v končne plačne razrede. Pri njih torej ne bo prišlo do odprave plačnih nesorazmerij.

Približno 13 odstotkom zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja se plača znižuje za šest odstotkov, ker se jim odpravlja nesorazmerje v višini polovice plačnega razreda. Za šest odstotkov se bo plača znižala tudi približno 12 odstotkom zaposlenih z uradniškimi nazivi v državni upravi in v upravah lokalnih skupnosti ter v drugih državnih organih ter 11 odstotkom zaposlenih v javnih agencijah, javnih skladih, drugih javnih zavodih in javnih gospodarskih zavodih ter pri drugih uporabnikih proračuna.

V zdravstvu, sociali in znanosti se plače ne znižujejo

Za štiri odstotke se plača znižuje približno 39 odstotkom zaposlenih z uradniškimi nazivi v državni upravi in v upravah lokalnih skupnosti ter v drugih državnih organih. Pri njih bo odpravljeno nesorazmerje za en plačni razred.

Približno 16 odstotkom zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja se plača znižuje za dva odstotka, odpravlja se jim nesorazmerje v višini 1,5 plačnega razreda. Plača pa se ne znižuje 86 odstotkom zaposlenih na področju zdravstva, približno 81 odstotkom zaposlenih na področju socialnega varstva in 70 odstotkom zaposlenih na področju znanosti, so še pojasnili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo.
 

Deli s prijatelji