KONGRES

Dan D: Janković molči, Bratuškova še govori

Objavljeno 25. april 2014 09.57 | Posodobljeno 25. april 2014 09.57 | Piše: STA, T. L.

Pred Alenko Bratušek je dan, ko bo jasno, ali bo še predsednica stranke in vlade. Poznavalci pa več možnosti na kongresu pripisujejo izzivalcu Jankoviću.

Zoran Janković in Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Članice in člani največje vladne stranke PS bodo na današnjem kongresu na Brdu pri Kranju odločili, ali bodo krmilo PS zaupali dozdajšnji vodji Alenki Bratušek ali vnovič prvemu predsedniku in ustanovitelju stranke Zoranu Jankoviću. Njihova odločitev bo prelomna tudi za nadaljnji obstoj vladne koalicije. 

Koalicijski partnerji v primeru Jankovićeve zmage pričakujejo odstop premierke in čimprejšnje predčasne volitve, če bo mogoče, že pred poletnimi počitnicami. Zdajšnja koalicija je namreč nastala prav pod pogojem, da se Janković, obremenjen s sumom korupcije, umakne s čela PS. Danes ni nič drugače, zato koalicijske partnerice zagotavljajo, da s stranko PS, če jo bo vodil Janković, ne bodo sodelovale.

Razkol v PS je dejansko neizogiben ne glede na današnjega zmagovalca. Po poročanju Dela poznavalci še vedno več možnosti za zmago pripisujejo Jankoviću, vendar zagotovo ne bodo brez učinka številni pozivi njegovih doslej najtesnejših zaveznikov, naj stranka ne pozabi na interese države. 

Če prestane kongres, jo čaka še preštevanje koalicijskih glasov

Janković sicer trdi, da ima PS lahko premierko in župana glavnega mesta, a je Bratuškova že povedala, da si težko predstavlja voditi vlado, če nima podpore v stranki. Tudi če Bratuškova zmaga, pa težav morda še ne bo konec, saj utegne v tem primeru poslansko skupino PS zapustiti nekaj Jankovićevih podpornikov. Podporniki vlade se bodo tako »prešteli« na glasovanju o zaupnici, ki jo je Bratuškova že napovedala.

Kongres PS je bil načrtovan že za oktobra lani, vendar so ga v imenu politične stabilnosti prenesli na čas pred parlamentarnimi volitvami. Nedavno pa sta se tako Janković kot tudi Bratuškova zavzela za to, da kongres izpeljejo.

Pred dnevom D: Janković molči, Bratuškova govori

Časnik Delo je tik pred kongresom poslal še nekaj vprašanj Bratuškovi in Jankoviću. Janković nanje ni odgovoril. Kakšen rezultat pa pričakuje Bratuškova? »Pričakujem rezultat, ki bo Sloveniji omogočal nadaljevanje okrevanja in stabilizacije gospodarstva. Pričakujem rezultat, ki bo stranko PS okrepil, da bo ostala osrednja politična stranka, in ne stranka, ki bi sama sebe omejila na nepomembno vlogo.«

Na vprašanje, kako se bo spremenila politika stranke, če bo izvoljena za predsednico, in ali bo program 2020 še vedno temelj delovanja PS, pa Bratuškova pravi, da se bo nadaljevala politika gospodarskega okrevanja, ki bo omogočilo osnovo, da bomo lahko program stranke, ki je program do leta 2020, sploh uresničevali. »Program stranke se lahko uresničuje zgolj skozi vladno politiko. Če bi PS zaradi drugačne odločitve članov izgubila vlogo največje stranke v koaliciji in vladi, bi program Slovenija 2020 postal le mrtva črka na papirju.«

Veliko zanimanje medijev

V stranki pričakujejo, da se ga bo udeležilo okoli 800 članov in članic. Zaradi vpliva na politična razmerja v Sloveniji je za kongres tudi veliko medijsko zanimanje. Do četrtka zvečer je bilo akreditiranih okoli 90 novinarjev iz 30 medijskih hiš, med njimi je sedem tujih, so pojasnili v PS.

 

Deli s prijatelji