NA CESTI

Dan bo jasen, na cestah velja previdnost

Objavljeno 09. december 2012 08.52 | Posodobljeno 09. december 2012 09.26 | Piše: T. L.

Zaradi težkih voznih razmer in neprimerne opreme so pristojne službe včeraj posredovale v približno 100 cestnih dogodkih (večinoma zdrsi in manjše nesreče).

LJUBLJANA – Po sobotnem kaosu, ki so ga na cestah povzročili sneg, veter in neposlušni vozniki, se danes obeta hladen in sončen dan, ki ga bo marsikateri ljubitelj snega in nizkih temperatur izkoristil. Če pa se na potep odpravljate z avtom, v prometnoinformacijskem centru opozarjajo, da so na cestah posipne in plužne skupine. Ker so ceste lahko spolzke in poledenele, voznikom priporočajo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti voznim razmeram. Pristojne službe voznike še opozarjajo, naj se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme. 

Na primorski avtocesti, kjer so vozniki ostali ujeti v vozilih več ur in so jo včeraj okoli 20. ure znova zaprli, je promet tekoče stekel šele pozno ponoči. Zaradi težkih voznih razmer in neprimerne opreme so pristojne službe včeraj posredovale v približno 100 cestnih dogodkih (večinoma zdrsi in manjše nesreče).

Ponekod megla, drugod obvezne verige

Na avtocesti Ljubljana–Obrežje med priključkom Višnja Gora in priključkom Trebnje zahod je zaradi megle oviran promet, medtem ko na podravski avtocesti  pred počivališčem Dravsko polje proti Ptuju še vedno izločajo tovorna vozila zaradi snežnih razmer na hrvaški strani. Na pomurski avtocesti je oviran promet na priključku Lipovci proti Mariboru zaradi okvare tovornega vozila.

Na cesti čez prelaz Jezersko so obvezne verige, obvezna je uporaba verig na regionalni cesti Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič, medtem ko je prelaz Vršič zaprt.

Zjutraj do minus 12 stopinj

Vreme bo danes jasno, ponekod pa bo še pihal severni do severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od –12 do –9, v alpskih dolinah do okoli –14, najvišje dnevne od –3 do 0, na Primorskem do 5 stopinj C, kažejo meritve Agencije RS za okolje (Arso).

Jutri zjutraj bo večinoma jasno. Čez dan se bo od severa pooblačilo, popoldne bo ponekod rahlo snežilo.

Deli s prijatelji